Un consilier județean PSD ar putea fi cercetat pentru conflict de interese și incompatibilitate. A încasat bani de la Aerostar Bacău!?

Consilierul județean Cristian Stanciu poate fi cercetat pentru conflict de interese și incompatibilitate. În 2017 a votat proiectul pentru concesionarea unui teren la Aeroportul Internațional Iași, beneficiară fiind compania Aerostar SA. În timp ce vota, încasa de la firmă dividende. Este un caz clasic pentru Agenția Națională de Integritate. Veniturile nu le-a trecut în declarația de avere, notează bzi.ro

Declarația de avere a consilierului județean PSD Iași Cristian Stanciu este incompletă. Reporterii „BZI” au descoperit că politicianul ieșean a evitat să completeze declarația de avere cu sumele încasate din acțiunile deținute la compania Aerostar SA, din Bacău, care a încheiat un contract cu Consiliul Județean (CJ) Iași, pentru concesionarea unei suprafețe de 16.000 de metri pătrați în arealul Aeroportului Internațional Iași. În 2016, compania din Bacău a solicitat CJ Iași să avizeze concesionarea terenului menționat pe o perioadă de 49 de ani. Aici urma să fie amenajat un hangar pentru mentenanța avioanelor. Pentru asta era nevoie și de votul CJ.

Așa că proiectul de hotărâre a fost votat pe data de 20 ianuarie 2017, când în plen a fost prezent și consilierul județean PSD, Cristian Stanciu. Proiectul a fost votat în unanimitate. În acel moment, Cristian Stanciu încasa dividende de la compania Aerostar, dar informația nu a fost făcută publică în declarațiile de avere și de interese. În luna septembrie 2017 a fost semnat contractul cu Aerostar. Hangarul este construit pentru mentenanța avioanelor de tip Airbus 320 și Boeing 737 deținute de companiile care operează mai multe zboruri la Iași.

Cristian Stanciu s-a bâlbâit, nu știe dacă încasează bani

Contactat telefonic, Cristian Stanciu a precizat, în primă fază, că nu are vreo relație cu compania Aerostar. Nu a răspuns la întrebarea legată de un eventual conflict de interese, în contextul în care a votat pentru proiectul în care a fost implicată compania Aerostar. Valoarea dividendelor nu a putut fi cuantificată.

„Nu cunosc. Să fie certificate de investitor… Sunt foarte vechi, de acum 20 de ani. Nu am încasat niciun ban”, a declarat Cristian Stanciu, consilier județean PSD.

Contactat telefonic de reporterii „BZI”, Grigore Filip, directorul Aerostar, a declarat că nu îl cunoaște pe Cristian Stanciu, dar că oricine poate cumpăra acțiuni de pe Bursa de Valori București (BVB).

„Este o societate publică, există câteva mii de acționari. Vă garantez că nu este un acționar semnificativ. Oricine poate cumpăra acțiuni de la bursă și să vândă, indiferent cum îl cheamă. Poate fi și Președintele României! Este altceva când deține cineva controlul. Nu acordăm acțiuni gratuite. Nu-l cunosc pe domnul acesta, este un acționar de portofoliu, acesta este mecanismul bursei. Oricine poate să aibă acțiuni. Anul acesta, acțiunile de la Aerostar s-au dublat. Peste 85 la sută sunt în posesia marilor acționari, care nu cumpără, nu vând. Aerostar are 152 de milioane de acțiuni emise”, a declarat directorul Grigore Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *