Un nou proiect de lege: profesorii nu vor mai fi dați afară din învățământ dacă agresează elevii

S-a votat o nouă lege! Începând cu data de 3 septembrie, profesorii care agresează elevii atât verbal, cât și fizic, nu vor mai fi dați afară din învățământ.

Înainte, profesorului agresiv cu elevul i se desfăcea contractul de muncă și i se interzicea să mai aibă activități didactice pe o perioadă de 10 ani, această lege fiind în prezent scoasă.

Legea 198/2023 este legea prin care ,,faptele de violență fizică și/sau verbală sau atitudine care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a anteșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor vor fi considerate abateri disciplinare,, conform relatărilor EduPedu.ro.

Așadar, se menționează în lege că profesorii vor fi sancționați cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă, după ce este cercetat pentru una din faptele de mai sus, dar nu vor putea preda pe perioada unei anchete. În schimb, drepturile salariale vor fi încasate.

În această lege se mai specifică faptul că se consideră abateri disciplinarte utmătoarele: manifestarea convingerilor politice, prozelitismul religios în spațiul școlar, activități de desfășurare a meditațiilor cu elevi din propria casă, încălcarea dispozițiilor legii, a normelor statutului profesiei, deciziile obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu anteșcolarii/preșcolarii/elevii, fapte ce afectează la atingerea imaginii, demnității sau drepturile copiilor/elevilor și familiile acestora.

Riscurile la care sunt supuși profesorii dacă încalcă această lege sunt:

  • reducerea salariului de bază cu până la 15% pe o perioadă între 1 și 6 luni
  • suspendarea pe o perioadă de până la 3 ani, cu dreptul de a se înscrie la un nou concurs pentru post de conducere
  • suspendarea pe o perioadă de până la 3 ani a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale.

Concluzia noastră este că nu ar trebui să se treacă așa ușor peste orice faptă de violență verbală și fizică pentru că acel copil/elev va fi afectat psiho-emoțional toată viața, având traume cu consecințe grave ca și adult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *