Unii sunt frați cu nesimțirea! Nu ne place să fim civilizați. Azi e curat, mâine e la fel ca ieri

Lipsa de educaţie a unor cetăţeni care-și aruncă gunoaiele pe unde apucă ”condimentată” cu nesimțirea rurală pun bazele unei formule toxice pentru mediu, una scumpă din toate punctele de vedere.

În luna iunie, Primăria Sascut a fost sancționată de Garda de Mediu pentru gropile de gunoi improvizate. Când e vorba de bani, pe tot românul îl doare, iar administrația locală a curățat mizeria: 4 patru locații în care au fost găsite peste 210 tone de gunoi menajer.

După trei luni, prefectul Bacăului, Leonard Bulai, merge la Sascut, în urma unei reclamații primite de la localnici.

”Am fost într-o vizită la Sascut. De această dată, m-am întâlnit cu un grup de cetățeni care au formulat o petiție cu privire la disconfortul cauzat de activitatea unei fabrici. 500 de gospodării sunt afectate de fumul gros degajat în special la ore târzii, în urma unor arderi. Pentru că imaginile pe care mi le-au dat m-au convins, am dorit să discut cu ei personal și în același timp am dispus un control mixt ale instituțiilor cu atribuții pe linia protecției mediului.”

După ce s-a văzut cu localnicii, a zis să tragă o fugă, cu mașina, și până la gropile de gunoi improvizate, unde…surpriză (sau nu): ”Pe una dintre locații erau din nou adunate deșeuri. Așa cum am spus, pe lângă măsurile pe care le pot lua primăriile – care pot aplica amenzi și poate ar trebui să o facă! – și cetățenii trebuie să conștientizeze că așa nu se mai poate. De aceea, fac din nou un apel către cetățeni să nu mai arunce aleatoriu gunoiul, ci să respecte minimele reguli de conviețuire socială care presupun și păstrarea spațiilor comune curate, nu doar curțile proprii”, Leonard Bulai – prefectul județului Bacău

Când nu merge cu vorba bună, e loc de fotografii

Confruntat cu aceeași problemă, un primar dintr-o comună ardeleană, le oferă 150 de lei persoanelor care îi fotografiază sau filmează pe cei care aruncă gunoaie pe domeniul public.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *