V-ați găsit Bacăul! – 14 noiembrie

Cuibușor de pensionari speciali

Printre aberațiile administrative gândite de aleși se numără angajarea, tot la structuri ale statului, a pensionarilor care au lucrat la stat. Astfel, fie la primării, fie la agenții, fie la consilii județene sau ministere, plimbă hârtii tot soiul de pensionari proveniți din structuri militare sau militarizate. Un exemplu elocvent este Poliția Locală a Municipiului Bacău.

Locala este un adevărat rai pe pământ pentru personaje ”ofilite” care au fost fie jandarmi, fie parașutiști ori sereiști. Teoretic, ăștia s-au pensionat pentru că n-au mai putut munci, nu-i așa? Fie că au împlinit vârsta legală pentru retragerea la vatră, fie că au suferit de tot soiul de boli incompatibile cu munca militarizată. Nimeni nu zice să lucrezi în privat. Este un drept al fiecăruia să aleagă, însă atunci când devii șefuleț peste un departament, un birou sau chiar ajungi să păstorești o instituție de stat, sitauția se schimbă. Dacă a făcut ceva bun guvernarea Boc, asta a fost: interzicerea ca pensionarii de la stat să se angajeze tot la stat. Simplu: alegi ori pensie, ori salariu! N-a durat însă mult pentru că celalalte partide, în speță PSD și PNL, au dat drumul la angajări contra voturi. S-au mărit și salariile, astfel de s-a ajuns ca un pensionar militar să ia câteva mii de lei pensie plus câteva mii bune ca angajat la stat.

De-a lungul vremii, poliția locală a fost condusă de astfel de personaje. Sub conducerea lor, cu o excepția numită Rusu, instituția a devenit nu doar inutilă ci și un cimitir al elefanților. Cu scandaluri de genul mașinii bușite de fostul sereist cu drag de șprițuri până la ziua de naștere a actualului șef – făcută în sediul fostei biblioteci, în timpul programului, poliția locală are o imagine foartă proastă în ochii băcăuanilor.

Am aflat că, nici până la această oră, nu se știe exact ce s-a întâmplat cu Dusterul băgat în șanț de fostul șef aflat sub influența licorilor lui Bacchus. Pentru că în campania electorală actualul primar Stanciu-Viziteu a vorbit și despre restructurarea și modernizarea poliției locale, ar trebui să existe și ceva concret. Doar că a trecut jumătate din mandat și…nimic! Pensionarii sunt tot acolo, viața bună continuă, hârtiile se plimbă la fel de greu de la un birou la altul iar asta cauzează dureri de degete pentru localii care vor și spor salarial. Cică-i destul de vătămător să completezi, cu pixul, niște procese verbale.

Nevoia de restrucruare e tot mai presantă. Asta dacă se dorește cu adevărat o poliție locală eficientă. Nici nu-i greu: demiteri ale dinozaurilor militari, concursuri pe bune, angajări de profesioniști tineri și dornici de a lăsa ceva în urma lor. O structură mai suplă, cu mai puțini oameni prin birouri, mai puține fătuci – secretare ori juriste alese pe alte criterii decât cele de competență – și mai mulți polițiști prin cartiere, cu o atenție sporită către băieții de la intervenție. Asta putea face primarul până acum, așa cum a scris – de altfel – în programul electoral. Îmi pare însă că cei care ocupă fotoliile din birouri l-au îmbrobodit atât de bine încât nu mai poate face vreun gest de restructurare. Mai pe înțelesul alegătorului, e prea slab pentru șulfanii cu epoleți și prea influențabil, astfel încât nu-i în stare să se înconjoare de oameni care știu cu ce se mănâncă administrația locală.

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *