V-ați găsit Bacăul! – 17 octombrie

Atenție, ni se apropie facturile!

Nu văd pe niciun decident să ridice problema viitoarelor facturi. A trecut vara, se apropie frigul, deja se simte dimineața miros de toamnă târzie iar costurile vieții se vor ridica semnificativ. Nu se observă niciun plan concret al guvernanților, președintele Iohannis e un personaj într-o permanentă vacanță în vreme ce gazele și energia electrică vor deveni, în curând, ca niște obiecte de lux pentru majoritatea românilor. Se anunță dublări ale costurilor la utilități pe timp de iarnă și pare că nu ne rămâne decât să ne rugăm la providență să nu avem parte de vreo iarnă cu temperaturi ca pe vremurile bunicilor.

O familie de nivel mediu din România pur și simplu va gâfâi ca să-și poată achita gazul și curentul, în vreme ce pătura săracă va mai pune o plapumă pe ea. Despre asta nu vorbește nimeni… Politicienii sunt ocupați cu alte probleme, își măresc cuantumul pensiilor speciale, europarlamentarii latră aiurea prin Parlamentul European – ca Rareș Bogdan – sau bâlbâie de pe foaie, precum Benea al nostru. Nu se întrevede nimic bun iar cea mai îngrijorătoare mi se pare lipsa de reacție a românilor. Poate după apariția primelor facturi mărite să miște ceva pe străzi.

E ușor să dai vina pe un război, pe o criză pandemică ori pe vreun conducător de stat desprins parcă din secolele țarismului. Doar că problema nu este aici, ci pur și simplu în lăcomia unor multinaționale care au fost invitate în România la privatizări mai mult decât dubioase. Nimeni nu a mișcat nimic în sensul unor anchete pe bune. Marea corupție, aia care afectează zilnic nivelul de trai al românilor, aici se află. Cum s-ar putea explica faptul că o țară care produce energie electrică de poate exporta și țărilor din jur și care mai are încă resurse de gaze naturale acceptă facturi ca în țările fără resurse? Nu este vorba doar despre libera concurență la nivel european, nici despre regulile de la Bruxelles, ci doar despre mișmașuri ascunse, înțelegeri de tip cartel și multe șpăgi. Un stat care nu este în stare să-și apere cetățenii în fața unor astfel de hrăpăreți este unul eșuat!

Iar problema facturilor va fi mult mai gravă în regiunile mai sărace. Ținând cont de faptul că județul Bacău are cei mai mulți asistați social din Moldova și se situează pe podium la nivel de țară, aici jalea va fi la cele mai înalte cote. În regiunea noastră, E-ON este jupânul energiei. Dacă întrebi zece băcăuani cum se calcuează facturile nemților toți zece vor da din umeri. Cu siguranță, în săptămânile următoare, toate calculele vor fi în sus. Evident, nu-i de ajuns că multinaționalele astea fac ce vor, mai vine și statul român – prin cozile de topor alese în funcții – cu tot felul de reglementări care se bat cap în cap, se anulează reciproc de pe o zi pe alta. Sunt tare curios să văd vreun Ciolacu, Ciucă, Iohannis sau parlamentarii băcăuani aflați la putere cum explică anunțatul dezastru financiar al famiilor din Bacău, dezastru cauzat nu numai de facturi.

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *