V-ați găsit Bacăul! – 28 noiembrie

Blătienii. Scurtă istorie a trădării electoratului liberal

Sincer, nu-mi dau seama de ce ar mai vota cineva PNL-ului. După lunga relație cu PSD-ul, liberalii sunt doar niște personaje dornice de a ajunge la putere prin orice mijloace, chiar și prin alianțe cu cei pe care-i spurcau cu câteva ore înainte. Asta se întâmplă la București. Aduceți-vă aminte de perioada Tăriceanu în care, după ruperea alianței cu PD-ul, liberalii au guvernat cu sprijin masiv din partea pesediștilor. Apoi USL-ul, probabil cea mai hidoasă alianță politică de după 1990. A urmat contopirea cu PD-ul. Acum din nou cu PSD, în ciuda urletelor isterice ale lui Rareș Bogdan din perioada Dragnea.

În Bacău situația este și mai simplă de atât. Liberalii sunt blat cu președintele PSD încă din perioada în care îi conducea Stavarache. Unii de frică, alții din interes. În cele din urmă, cu toții au ajuns să-i pupe inelul de jupân peste județ. Actualul președinte al liberalilor a avut parte de job datorită/din cauza lui Benea. ADIS se numea instituția. Este totuși o diferență față de alți liberali în cazul lui Fechet: mimează mai bine opoziția prin articole plătite chiar în publicația on-line care primește sume importante de la pesediști, prin diferite contracte de publicitate.

Dincolo de blat, liberalii au și talent în trădări. Probabil este în ADN-ul lor. Nu mai are sens să vorbim aici despre trădarea lui Cuza (până la urmă benefică pentru România, căci Carol I s-a dovedit a fi mai român decât românii) sau despre alianța de după 1945 a unei părți dintre liberali cu comuniștii. E deja istorie prea veche pentru a plictisi membrii PNL de azi. Să ne referim la trecutul recent…

Valeriu Gheorghe se gudura pe lângă Sechelariu, fără vreo jenă, la partidele de poker în care rămânea în izmene. Trădat de proprii liberali în favoarea lui Stavarache, a dispărut încet-încet din prim-plan. Chiar dacă Stavarache i-a adus pe cele mai mari procente, le-a oferit posturi și contracte, l-au trădat și pe acesta – fără să clipească – atunci când fostul primar a intrat în belele. Liberalii l-au lăsat singur inclusiv pe unul de-al lor, Dragoș Luchian, în campania din 2016. A urmat marea rușine cu lipsa candidatului la primăriei, de acum doi ani și jumătate. Liberalii au căzut în capcana întinsă de sfătuitorii lui Stanciu-Viziteu. Aceștia au profitat de lipsa de viziune a lui Ionel Palăr (președinte pe atunci al liberalilor), de prostia celorlalți și de lipsa de cojones. Și uite așa s-a ajuns ca marele PNL să sprijine un personaj politic care în sondajele pe bune, cele de la începutul precampaniei electorale, avea doar opt procente. Nu că Miroșeanu, cel măsurat și acum de PNL, ar fi avut mai mult, ci undeva pe la 5 procente.

Liberalii devin și nostimi pe alocuri. Spre exemplu, subprefectul Lupu nu are nici o greață să colaboreze cu prefectul Bogdănel. Mai acum vreo trei ani, Bogdănel scria despre Lupu că-i hoț, că spală bani prin asociația Arena, că prăduiește bugetul local. Tot la fel cum nici un liberal n-a avut vreun deranj la stomac atunci când au votat ca spitalul municipal, cel gândit și început de construit de liberalul Stavarache, să fie predat la CJ – mai exact în curtea lui Benea.


Concluzia? Din varii motive (joburi la stat, frica de DNA-ul poliție proprie a lui Benea, angajări de neveste, contracte sau alte sinecuri), liberalii o blătuiesc cu PSD-ul demult. Și o vor face în continuare.


LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *