V-ați găsit Bacăul! – 7 noiembrie

Cine ne prepară, zi de zi, oala politicii

Nu-ți trebuie vreun curs în științe politice ca să îți dai seama că altcineva, din umbră, dictează mersurile în politica românească. Trebuie doar să caști bine ochii. Asta dacă nu mă credeți pe mine, pățit într-ale aranjamentelor pe la spate. Din orice unghi în privești, politicienii din frunte, fie ei șefi de parlament, de județ, șefi de partide, filiale de partide sau primari, par că vorbesc și acționează după dictare. Nici nu-i greu să ghicești care-s structurile din spatele lor, maeștrii păpușari.

De când cu vânzoleala etnică de la Târgu Mureș, fosta securitate al lui Ceaușescu s-a transformat. După NATO și UE, s-a occidentalizat, chipurile. Disecând, privind atent și analizând tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, principala structură de ”intelligence” este, mai degrabă, ca o tomnatică scofâlcită de timp dar machiată în așa fel încât pețitorii să creadă că-i fată mare.

Pentru că-i occidentalizat, după cum am spus, serviciul de informații se jură – ori de câte ori are ocazia – că ofițerii săi superiori nu-și bagă nasul unde nu le fierbe oala, adică în treburile politice ale țării. Aproape că zâmbesc atunci când citesc astfel de communicate, parvenite dinspre Helvig și compania. În condițiile în care eu am făcut arest în urma unei note informative a SRI, secretizată pe jumătate de secol, pentru că aș fi subminat economia națională din postura de viceprimar.

Românul zice că atunci când te frigi cu ciorbă sufli și-n iaurt! De aceea, nu sunt doar circumspect ci și convins că ofițerii superiori – și mă refer la generali sau colonei de pe la București – fac toate jocurile. Și cei în funcții și cei pensionați. Au politicieni la mâna lor, le oferă protecție dar îi păpușează după cum le cere, mai ales, interesul financiar. Au procurori și judecători în buzunar și-i folosesc pentru a le închide gura celor care mai au curaj să spună câte ceva.

Acum ceva ani Liviu Dragnea vorbea despre statul paralel. Însă nu o făcea pentru că i-ar fi păsat de democrația din România, ci pentru că a vrut să se așeze în fruntea sistemului pentru propria sete de putere și bani, iar când generalii cu care pârlea porci s-au supărat, l-au executat rapid. Nu e singurul caz și, cel mai probabil, nu va fi nici ultimul. Avem un urmaș de-al său care stă la putere de aproape 20 de ani, nestingherit. Nu-i greu de ghicit, e singurul care a fost ”extras” din nota informativă. Diferența față de Dragnea este că personajul în cauză nu a vrut să călărească sistemul, ci a fost protejat pentru că a răspuns la toate comenzile. Inclusiv comenzile financiare. A fost ajutat, promovat, i s-au bătătorit toate căile. Cu sprijin de la împărăția generalilor a făcut bani, și-a pus oameni peste tot, a schimbat oameni, a decapitat potențialii inamici politici sau pe cei cu gura mare. Controlează tot și nu se teme de nimic, cel puțin deocamdată…

Asta, dragii mei, nu este politică, ci o încrengătură de interese peste partide, doctrină de dreapta sau stânga și, mai ales, peste cetățeni. Este o pseudo-democrație cu epoleți din care câștigă unii și pierde marea masă. Cine mișcă-n front plătește, cine are spinarea aplecată, trăiește bine! Mă refer la cei care cred că fac politică.

La final, un scurt rezumat: avem un PSD și un PNL care s-au mulat cu generalii din fruntea sistemului, un AUR susținut și agreat de foști generali nostalgici după naționaismul ceaușist, un USR și un REPER create – zic unii – de generalul Coldea sau cel puțin cu legături strânse, avem și un UDMR acceptat de toți.

Dormi liniștit, serviciul veghează pentru tine!

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *