VALENTIN IVANCEA: „Dacă dorim rezolvată problema apei în județ, trebuie să acționăm acum, nu când va fi prea târziu”

Consecvent cu obiectivul vizând rezolvarea problemei apei în județ, Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Valentin Ivancea, a propus în ședința ADIB din aceasta saptamana, intenția de capitalizare a Companiei Regionale de Apă Bacău, operator de utilități de care depinde, fundamental, implementarea contractului cu finanțare europeană semnat la 3 decembrie 2020, a cărui valoare de peste 470 milioane euro reclamă întărirea capacității administrative și a rezilienței CRAB.

Din acest motiv, consolidarea financiară a companiei este o măsură strategică și va conduce la „securizarea” finanțării europene menționate, mai ales că, în anii care vin, operatorul va implementa contracte de lucrări privind extinderea și reabilitarea rețelelor de utilități (apă/canalizare) în 41 de municipii, orașe și comune din județ.

„Subliniez că implementarea finanțării de peste 470 milioane euro NU ESTE O JOACĂ și presupune atribuirea, încheierea & urmărirea a 25 de contracte, din care 20 de contracte de lucrări, 3 contracte de servicii și 2 contracte de furnizare.” a declarat Valentin Ivancea.

Pentru a avea o imagine mai clară asupra necesității de întărire financiară a CRAB, Valentin Ivancea reaminteste că implementarea precedentei finanțări europene, prin POS Mediu (2007/2013), nu s-a încheiat nici până astăzi, la 10 ani scurși de la demararea proiectului, în condițiile în care finanțarea de atunci a fost de 4 ori mai mică decât cea obținută acum prin POIM.

„Cu alte cuvinte, dacă dorim rezolvată problema apei în județ – într-o perspectivă rezonabilă de timp, nu în 10 ani, trebuie să acționăm acum, nu când va fi prea târziu, și să asumăm pașii administrativi în direcția consolidării rezilienței CRAB și a capacității sale administrative.” a incheiat, Presedintele Consiliului Judetean Bacau.

Doar astfel se va putea duce la bun sfârșit acest contract de finanțare, a cărui implementare concretă presupune, între altele:

  • Extinderea cu 377 km a rețelelor de distribuție apă
  • Reabilitarea a 113 km de rețele de aducțiune
  • Construirea a 115 km de rețele de aducțiune
  • Reabilitarea a 80 km de rețele de aducțiune
  • Construirea/reabilitarea a 170 de gospodării de apă (rezervoare de înmagazinare, stații de pompare, clorinare etc).
  • Extinderea cu 738 km a rețelelor de canalizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *