Victorie pentru elevii din Onești! Bursele se acordă în sfârșit și în Onești!

Bursele școlare sunt un drept prevăzut în constituție și în legea educației însă în loc de bugetarea integrală a acestora, elevii s-au ales cu promisiuni electorale și așteptări nesfarsite. Acesta era începutul comunicatului ce blama lipsa de responsabilitate a edilului Municipiului Onești. Însă situația a luat întorsătura mult așteptată de toți elevii a căror drept a fost ignorat atât de mult timp: bursele se acordă în sfarsit și în Onești!

Drumul nu a fost lipsit de obstacole. Ne-am lovit de nenumărate ori de același nu vehement îmbrăcat în mult prea multe forme. Însă, discuții îndelungate deschise de către președinta Alexandra Guramba, cât și negocierile purtate cu primarul Neghină Victor Laurențiu au adus victoria elevilor atât de puțin prioritizati.

După refuzarea categorică a alocării de fonduri din bugetul local pentru completarea burselor, situația părea destul de întunecată.Însă pe 8 noiembrie, în cadrul Consiliului Local s-a aprobat Hotărârea de consiliu local prin care s-a decis numărul și cuantumul burselor aferente semestrului I al anului școlar 2021-2022 ,în valoare de 1.108.400 lei, bani din bugetul local al Municipiului Onești.

Bursele școlare reprezintă o formă de sprijin material pentru elevii cu rezultate bune și foarte bune în mediul academic. Totodată este o metoda bună de stimulare și încurajare a școlarilor, eforturile și munca fiind răsplătite.Este important să recunoaștem implicarea și performanța.Sistemul de astăzi dezvoltă adultul de maine. Astfel, respectarea acestui drept , care la o primă vedere pare ușor neglijabil, descurajează elevul,mai ales cel aflat la ananghie. Invalidarea identității de elev prin ignorarea drepturilor acestuia subliniază încă o data superficialitatea cu care este tratată ideea de elev.

Însă victoria bugetării burselor ne arată încă o dată că se poate. Indiferent de obstacol, indiferent de nivelul de indiferență, observăm că în cele din urmă se poate și cerem în continuare sa se poată. Această veste de mult așteptată aduce puțină lumină în drumul întunecat spre un viitor mai sigur pentru elevi.Vom lupta în continuare pentru această cauză si vom rămâne vigilenți, pentru a ne asigura că elevii au loc în lista de priorități.

Astfel, un alt capitol al burselor se încheie, pentru moment. Sperăm la o colaborare fructuoasă în viitorul apropiat cu autoritățile  și ne încredem în gândul că s-a înțeles importanța respectării acestui drept, cât și necesitatea acordării corecte, conform legii, a sumelor binemeritate de către elevi.

“Ca elev în Onești care a refuzat vehement bursa de merit până la plata integrală a acestora, pot spune că într-un final mă pot declara mulțumită de această administrație la capitolul burse. O victorie a Asociației Elevilor din Bacău este în sine o mare victorie a elevilor, care se bucură de faptul că își văd drepturile respectate. Pentru a nu lăsa loc liber discuțiilor inutile, doresc să anunț că din bursa mea de merit voi achizitiona rechizite pentru elevii din medii defavorizate.”-Alexandra-Ioana Guramba, președinte al Asociației Elevilor din Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *