Viorica Dancilă analizează „posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedespselor pentru crimă, viol, pedofilie”

In cadrul conferintei de presa de sambata, de la Palatul Victoria, Prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, declara ca a luat o „serie de decizii necesare”.

„În aceste zile un suflet tânăr care putea fi salvat a plecat dintre noi. Suntem cu toţii plini de durere şi revoltă, de tristeţe şi frustrare pentru că aşa ceva s-a putut întâmpla. Am luat câteva decizii necesare în calitate de prim-ministru, dar este nevoie de mai mult. Mi-am anulat toate vizitele şi evenimentele de astăzi. La sosirea în Bucureşti m-am întâlnit de urgenţă cu ministrul Afacerilor Interne care m-a informat asupra tuturor măsurilor luate până în acest moment şi a planului de acţiune pentru zilele următoare.

Tot astăzi, am convocat de urgenţă o şedinţă la palatul Victoria cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, cu directorul general STS Sorinel Vasilca, şi cu Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu. Am decis înfiinţarea unui grup de lucru inter-instituţional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condus de Raed Arafat. Voi propune acest aspect în cadrul şedinţei CSAT de marţi, în calitatea mea de vicepreşedinte. De asemenea, analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedespselor pentru crimă, viol, pedofilie. Luăm în calcul o Ordonanţă de Urgenţă pentru eliminarea tuturor deficienţelor legislative care vor fi identificate de către grupul de lucru. Am discutat cu domnul Arafat. Vrem ca în maxim 15 zile să avem o analiză şi un plan de acţiune”, a precizat Viorica Dăncilă.”

In acelasi timp, Presedintele PSD a anuntat demiterea sefului Politiei Romane, chestorul Ioan Buda, pe inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Judetean de Politie Olt si pe subprefectul de Olt.

„De asemenea, l-am chemat din concediu pe prefectul de Olt pentru a-l demite. Vor fi demişi sau vor suporta rigorile legii toţi cei care au fost implicaţi pe parcursul acestui proces şi au gestionat defectuos situaţia, nu doar conducerea. Ceea ce ţine de Guvern şi de instituţiile aflate în subordinea Executivului se întâmplă deja fără discuţii şi fără amânări. Însă, este de datoria tuturor celor responsabili să ia măsuri şi decizii pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc.”

Viorica Dancila a amintit si de nevoia neutralitatii partidelor in acest moment.

„Cer totodată o atitudine responsabilă și din partea partidelor, pe care le rog să nu încerce să politizeze acest subiect. Este inadmisibil să permitem urcarea oamenilor politici pe această tragedie pentru exerciții de imagine și de campanie electorală.”

„Aştept acelaşi lucru din partea tuturor instituţiilor şi entităţilor implicate în acest proces: preşedintele Romaniei Klaus Iohannis, STS, procurorul general. Cer totodată o atitudine responsabilă şi din partea partidelor pe care le rog să nu încerce să politizeze acest subiect. Este inadmisibil să permitem urcarea oamenilor politici pe această tragedie, pentru exerciţii de imagine şi de campanie electorală. Am amânat deja Congresul PSD din data de 3 august. Avem nevoie de acţiuni ferme ca să luăm măsurile necesare şi să corectăm erorile de procedură care au condus la moartea unui copil nevinovat. Asigur familiile, pe toţi cetăţenii României, că toţi cei vinovaţi vor plăti indiferent de funcţia deţinută. Nu o să permit nimănui să se joace cu siguranţa şi cu vieţile oamenilor. Ca om, ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferinţă şi voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a le sprijini. Le transmit condoleanţe şi toată compasiunea mea. Pentru măsurile care se impun îi asigur că nimeni nu va scăpa nepedepsit” a incheiat Viorica Dancila, Prim-ministrul Romaniei.

Sursa: www.gov.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error: