Viteza medie de transfer date prin internetul fix în 2020, în creștere cu 25% la nivel național

Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf arată că în anul 2020 viteza medie de download la nivel naţional pentru internetul fix a crescut cu aproape 25% față de anul 2019, până la 185,8 Mbps, în timp ce viteza medie de upload s-a menţinut constantă la 111,4 Mbps.

Datele înregistrate prin intermediul platformei informatice Netograf referitoare la vitezele de transfer se corelează cu tendinţa generală rezultată din raportările de date statistice ale furnizorilor de comunicaţii electronice corespunzătoare vitezelor de transfer si traficului lunar mediu pe locuitor, calculate de ANCOM pe baza raportărilor furnizorilor.

Astfel, cifrele evidenţiate de măsurătorile Netograf reflecta creşterea numărului conexiunilor de foarte mare viteza (cel putin 100 Mbps) la puncte fixe cu 16% față de anul precedent, ponderea conexiunilor de foarte mare viteză ajungând la 80% la sfârşitul anului 2020. Implementarea soluţiilor necesare pentru susţinerea vitezelor mai mari se reflectă și în creşterea semnificativă, peste evoluţiile din anii anteriori, a traficului lunar mediu pe locuitor din anul 2020 la valori de 44 GB/locuitor/luna, de peste 50% față de anul anterior.

In anul 2020 se poate constata, in general, o tendinţă de creştere a valorilor vitezelor medii de download și upload pentru conexiunile de internet fix înregistrate la nivel de judeţ, comparativ cu anul 2019.

Viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix variază de la un judeţ la altul, intre 95,2 Mbps (Covasna) si 235,5 Mbps (Ialomiţa). În ceea ce priveşte conexiunile de internet mobil, viteza medie de download variază intre 12,9 Mbps (Giurgiu) si 48,9 Mbps (Vrancea).

„Calitatea serviciilor de acces la internet s-a menţinut pe parcursul anului 2020, fiind înregistrate îmbunătăţiri în cazul serviciilor de acces la internet la punct fix, chiar și în condiţiile creşterii traficului de date înregistrat în contextul intensificării utilizării acestor servicii in anul pandemic 2020. Statisticile elaborate de ANCOM pe baza testelor efectuate pe platforma Netograf arată că în anul 2020 românii au experimentat o viteză medie de download la nivel naţional de 185,8 Mbps pentru internetul fix, în creştere cu aproape 25% comparativ cu anul anterior, în timp ce viteza medie înregistrată pentru internetul mobil s-a menţinut constantă, la 24,2 Mbps, performanțe remarcabile în contextul pandemiei si al volumului sporit de comunicaţii fixe și mobile”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *