ZIDART devine un festival internațional. Artiști din Argentina și Spania se alătură artiștilor români în ediția 2021 – Pillars of humanity

Festivalul de artă urbană ZIDART – Street Art Festival a ajuns la cea de-a patra ediție. Bacăul va intra pe harta internațională a artei stradale prin participarea a trei artiști din Argentina și Spania. Această premieră marchează reușita festivalului de a atrage atenția unui public global și de a transforma orașul într-o destinație relevantă pentru arta stradală de pretutindeni.

Evenimentul organizat de Asociația Ingenious Drama se va desfășura în Bacău, între 10-30 septembrie 2021. Timp de trei săptămâni, 13 artiști români și internaționali selectați în urma concursului de propuneri își vor implementa viziunea asupra temei “Pillars of Humanity” pictând 10 pereți de mari dimensiuni.

Line up ARTIȘTI:

13 artiști români și internaționali își vor exprima viziunea asupra temei Pillars of Humanity în această ediție a festivalului ZIDART: Alaniz (Argentina), Nsn 977 (Michelangelo Marra, Francesco Minopoli – Spania), Wanda Hutira, Robert OBERT, meri the zu, Monk Ink, Cazacincu Bogdan & Mihail Alin, Andrei Felea, Peța Claudiu, Alin Mihai. 

În această ediție muzeul de artă stradală se va extinde în cartierele Orizont și URA, adăugând încă 1000 mp de culoare celor 3036 mp vopsiți în anii anteriori. Pe toată durata festivalului, publicul va putea urmări procesul de execuție a unor picturi murale de mari proporții și va putea interacționa cu artiștii la fața locului. În cadrul festivalului vor fi organizate și o serie evenimente pentru public: workshopuri, concerte și dezbateri. 

“Vrem ca prin cea de-a 4-a ediție ZIDART – Street Art Festival să resuscităm sistemul de valori pe care considerăm că îl avem cu toții. Credem că menirea artiștilor și puterea artei constau în a insufla noi repere care să ne aducă aminte de ce suntem aici și care este rolul nostru în acest ecosistem social. Vrem ca împreună să ne uităm în jur cu atenție, să ascultăm și să conștientizăm starea reală a umanității, care pare a fi afectată din ce în ce mai profund de o uitare a valorilor care să ne asigure echilibrul și prosperitatea. Suntem încrezători că vom reuși. We have hope in humanity.” Lucian Popa, fondator ZIDART – Street Art Festival

VOPSEAUA CARE PURIFICĂ AERUL

Din considerație pentru mediu și pentru comunitate, picturile realizate încă de la prima ediție ZIDART au fost efectuate cu vopsea purificatoare de aer Airlite, totalizând până în prezent o suprafață de 2460 mp la care se vor mai adăuga 100 mp de perete vopsit cu Airlite care va filtra aerul asemeni unei păduri cu aceeași suprafață și îndepărtează, in decursul a 24 de ore, poluanții emiși de aproximativ 50 de automobile pe benzină. 

ZIDART – Street Art Festival este un proiect de regenerare urbană și socială prin artă stradală care respiră. Dedicat comunității, iubitorilor de frumos și creatorilor de street art în căutarea sufletului perete, festivalul a fost conceput din dorința de a crea o platformă pentru dialog social care să-i inspire pe oameni să fie prezenți în comunitate și să participe la viața culturală a orașului.  4 ani – 23 de pereți – 36 de artiști – 2460 mp realizați cu vopsea purificatoare de aer – 3036 mp vopsiți mai târziu am reușit să devenim un brand local vizibil pe plan internațional. Ne dorim să dezvoltăm, alături de comunitate, un simț al identității și apartenenței și să stimulăm un dialog activ în privința valorilor sociale și a integrării în contextul global.

Radio Easy este partener al evenimentului.

Despre ZidArt

Regenerare urbană prin artă stradală care respiră. Dedicat iubitorilor de frumos & creatorilor de street art în căutarea sufletului perete. Ce este ZidArt? Un proiect de regenerare urbană prin street art, în cadrul căruia ne propunem să dărâmăm zidurile dintre noi, colorându-le pe cele din jurul nostru. În fiecare an ne propunem să abordăm teme.

Regenerare urbană prin artă stradală care respiră. Dedicat iubitorilor de frumos & creatorilor de street art în căutarea sufletului perete.

Ce este ZidArt?

Un proiect de regenerare urbană prin street art, în cadrul căruia ne propunem să dărâmăm zidurile dintre noi, colorându-le pe cele din jurul nostru. În fiecare an ne propunem să abordăm teme care animă dezbaterile publice- de la incluziune socială și combaterea discriminării, la mediu și sustenabilitate.

Cine e în spatele proiectului?

Asociația Ingenious Drama, o asociație de tineri inimoși și implicați, fondată în 1997. Momentan ne desfășurăm proiectele culturale în Bacău, dar ne-ar plăcea ca într-o bună zi să ducem misiunea aceasta mult mai departe, pe tot cuprinsul țării, în toate orașele în care suntem chemați de oameni care s-au îndrăgostit de pereții noștri.

Suntem de părere că nevoia de artă și de culoare este mai mare în provincie decât în capitală. De aceea am ales să facem lucruri frumoase în orașul nostru natal. Ne-am ocupat de festivaluri de teatru, am adus Street Delivery în Bacău, iar începând din 2019 am dat startul celui mai ambițios proiect al nostru- ZidArt.

Ce a adus nou și inedit ZidArt?

Prima pictură din România adresată persoanelor nevăzătoare tradusă în limbaj Braille: Intuiția lui Obie Platon Vopseaua purificatoare de aer cu care au fost realizate picturile. Astfel, am transformat Bacăul în capitala europeană a respiratului în culori. Sau, mai simplu spus, în oraşul cu cele mai multe picturi purificatoare de aer din Europa.

sursa:zidart.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *