Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

La inițiativa secretariatelor celor două tratate ale Națiunilor Unite, Convenţia privind Conservarea Speciilor Migratoare de Animale Sălbatice (CMS) şi Acordul privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA), “Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare” este sărbătorită de două ori pe an, în cea de-a II-a săptămână din lunile mai și octombrie, la sosirea și la plecarea păsărilor migratoare.

România a aderat la CMS, prin Legea nr. 13/1998 şi a ratificat AEWA, prin Legea nr. 89/2000.Tema aleasă în anul 2020, “Păsările conectează lumea noastră”, evidențiază importanța conservării păsărilor migratoare, restabilirii conectivității ecologice și păstrării integrității ecosistemelor care susțin migrația lor.

Evenimente virtuale și un val de interacțiuni online se așteaptă să aibă loc în țări din întreaga lume, pentru celebrarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”, cu programe educaționale oferite online de multe școli, centre ecologice, ONG-uri, grădini zoologice, muzee și biblioteci.

Marcarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” reprezintă o campanie de conştientizare publică pentru refacerea habitatelor și ecosistemelor degradate, în vederea conservării speciilor de păsări migratoare din întreaga lume, îndeosebi a celor aflate într-o stare nefavorabilă de conservare.

La nivel global “Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare” contribuie la protecţia păsărilor migratoare, conștientizarea importanței conectivității ecologice prin organizarea de campanii de informare publică etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *