100 de kilograme de pește au fost redate mediului natural de către jandarmii băcăuani

De la inceputul anului si până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău au fost planificate, organizate și efectuate peste 100 de acțiuni pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol.
Aceste acțiuni au vizat verificarea modului în care se desfășoară pescuitul (sportiv sau comercial) pe raza lacurilor și râurilor din județ, conștientizarea persoanelor care desfășoară astfel de activități despre importanța acestei resurse, precum și combaterea fermă a oricăror acțiuni ilegale din acest domeniu de competență. Acțiunile au fost executate atât independent cât și în cooperare cu alte instituții abilitate sau organizații ( A.J.V.P.S.Bacău).

S-a acționat pe raza lacurilor de acumulare Bacău I și II, Galbeni, Răcăciuni, Sascut (unele zone dintre acestea fiind arii naturale protejate), râurile Trotuș, Siret, lacul de acumulare Valea Uzului (afluenți ai acestuia – pârâul Uz, Bărzăuța).
În urma desfășurării acestor misiuni, cu toate eforturile constante depuse în cadrul campaniilor și acțiunilor de conștientizare cu privire la respectarea legislației în domeniu, au existat foarte multe situații în care s-a constatat săvârșirea unor fapte ilegale, unele dintre acestea constituind contravenții iar altele fiind fapte cu caracter penal.
Astfel, au fost constatate peste 290 de fapte cu caracter contravențional, acestea fiind sancționate de către agenții constataori din cadrul unității cu peste 200 de avertismente scrise și peste 90 de sancțiuni contravenționale cu amendă, valoarea totală a amenzilor depășind suma de 29.000 de lei.

În ceea ce privește situația faptelor cu caracter penal constatate pe timpul executării acestor misiuni, precizăm că în perioada analizată au fost constatate 13 fapte cu caracter penal (cu 13 autori) în urma cărora jandarmii au întocmit acte de constatare și le-au înaintat organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor și luării măsurilor legale.
Pe timpul executării acestor misiuni au fost identificate plase de tip monifilament (peste 1000 de metri), acestea fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor sau predate organelor de poliție (conform regimului bunurilor găsite).
În celelalte situații, bunurile găsite asupra persoanelor implicate în aceste fapte contravenționale sau penale au fost , de asemenea, ridicate în vederea continuării cercetărilor . Mai mult de atât, cantitatea de peste 100 de kilograme de pește a fost redată mediului natural.

Jandarmii băcăuani vor acționa și în perioada următoare , pentru protejarea fondului piscicol și respectarea cadrului legal care reglementează pescuitul și acvacultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *