Tudorița Lungu: ”Un miliard de euro, fonduri nerambursabile pentru modernizarea sistemului sanitar, public și privat”

Modernizarea serviciilor de sănătate, atât cele din sfera publică, cât și cele din domeniul privat se va putea realiza începând din această lună, cu fonduri nerambursabile, în urma unei decizii luate de Guvernul Orban. Cei care doresc să investească în modernizarea cabinetelor, a infrastructurii sau a echipamentelor și aparaturii trebuie să depună un proiect, în baza căruia pot obține granturi nerambursabile cuprinse între 50.000 euro și 200.000 euro, la care se adaugă o cofinanțare proprie a beneficiarilor, de 15% din valoarea grantului solicitat.

Suma totală alocată pentru investiții în infrastructura de sănătate este de 550 de milioane de euro, la care se adaugă alte 350 de milioane de euro, finanțări destinate capitalului de lucru, cu o valoare a granturilor cuprinsă între 2.000 și 150.000 euro. O a treia variantă de finanțare o reprezintă micro-granturile, pentru care au fost alocate 100 de milioane de euro, și care vor avea o valoare de 2000 de euro pentru fiecare beneficiar.

Vorbim de un miliard de euro, fonduri nerambursabile, bani care pot fi accesați, pe bază de proiecte, de orice furnizor de servicii de sănătate, indiferent de dimensiunea acestuia. Este clar o infuzie de capital care va însemna modernizarea sistemului sanitar, condiții mai bune pentru pacienți și creșterea calității actului medical. Vorbim despre o decizie cu aplicabilitate imediată, chiar acum, din luna august, când cei interesați vor avea la dispoziție ghidul solicitantului și o platformă electronică, unde vor putea depune proiectele on-line. Proiectele vor fi supuse evaluării, iar contractele se vor încheia tot anul acesta, a explicat Tudorița Lungu, deputat PNL Bacău.

Potrivit parlamentarului băcăuan, Ordonanța de Urgență a Guvernului referitoare la finanțările nerambursabile permit achiziția de echipamente și dispozitive medicale și alte accesorii necesare desfășurării actului medical. Sunt eligibile activităţile de asistenţă spitalicească, cele de asistenţă medicală generală, inclusiv cabinetele medicilor de familie, asistență medicală specializată, asistenţă stomatologică și alte activităţi referitoare la sănătatea umană.

Măsura face parte din Planul Național de Investiții și Relansare Economică, gândit și pus în practică de guvernul liberal.

Sursa: Comunicat de Presă, PNL Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *