Începând de astăzi se demarează a doua sesiune a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus

Astăzi se organizează cea de-a doua sesiune de înscriere pentru persoane fizice, persoane juridice și UAT în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

Administrația Fondului pentru Mediu a alocat bugetul pentru Rabla Clasic cu un fond de 222.457.000 de lei și pentru Rabla Plus cu 272.468.500 de lei.

Această acțiune s-a făcut în cadrul Programului pentru stimularea înnoirii Parcului auto național și a programuluio privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024, pe perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2023, ora 23:59.

De asemenea, în programul Rabla Clasic se mai acordă o primă de casare în valoare de 7000 de lei, iar în cazul a 2 autovehicule uzate, se acordă 10.000 de lei.

La prima casare se mai adaugă, după caz, ecobonusurile următoare:

  1. ecobonus de 1500 de lei pentru autovehiculul nou, cu excepția motocicletelor cu propulsie care generează maxim 120g CO2/Km în sistem WLTP
  2. ecobonus de 1500 de lei pentru acutovehiculul nou, cu excepția motocicletelor echipate cu motorizare GPL/GNC
  3. ecobonus de 3000 de lei pentru autovehiculul nou, cu excepția motocicletelor cu sistem de propulsie hibrid
  4. ecobonus de 1500 de lei pentru casarea oricărui autovehicul uzat, cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară

Dacă doriți să vă achizionați motociclete noi cu sistem de propulsie care generează maxim 120g CO2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7000 de lei, la care se mai adaugă următoarele ecobonusuri:

  1. ecobonus de 1500 de lei pentru autoheviculul sau motocicleta cu un sistem de propuslie care generează maxim 90g CO2/km în sistem WMTC
  2. ecobonus de 1500 de lei pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației, care are ca normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Așadar, instituțiile publice și unitățiile administrativ teritoriale vor beneficia de prima de casare, în valoare de 7000 de lei, la cumpărarea unui autovehicul, fără a fi obligat să predea spre casare un alt autovehicul.

Dacă totuți optează pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul a două vehicule casate, aceștia beneficiază de prima de casare în valoare de 10.000 de lei.

Nota de înscriere în Programul Rabla Clasic are valabilitate 120 de zile de la data emiterii, timp în care se vor face toate procedurile de achiziție a noului autovehicul.

Se benficiază de ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou în momentul predării unui alt autovehicul uzat în cadrul Programului Rabla Plus.

Cuantumul finanțării este de:

  1. 51.000 de lei pentru un autovehicul electric sau unul cu ilă de combustie cu hidrogen
  2. 26.000 de lei pentru autovehicul nou electric hibrid plug-in
  3. pentru un autovehicul uzat mai vechi de 15 ani, cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat se adaugă bonusul de 1500 de lei.

Ecotichetul se acordă pentru autovehiculul electric care depășește suma de 75.000 de euro cu TVA inclus.

Sursa foto Radio România Actualități

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *