Acțiuni propuse de Direcția de Sănătate Veterinară Bacău pentru perioada Sărbătorilor de iarnă

Avand in vedere  Sărbătorie de iarna 2020-2021 pentru asigurarea siguranței alimentelor produse, depozitate si comercializate de persoanele fizice si operatorii economici la nivel județean si nu numai, D.S.V.S.A. Bacau in perioada urmatoare va intreprinde urmatoare masuri:

Asigurarea permanentei la nivel institutional

La nivelul D.S.V.S.A. Bacău si al circumscripțiilor sanitare veterinare si pentru siguranța alimentelor oficiate (CSVSAO) din teritoriu, in perioada 03.12.2020-24.12.2020 respectiv 27.12.2020-07.01.2071 va fi asigurând permanenta, inclusiv in zilele de sâmbătă si  duminica , cu afișarea programului de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

D.S.V.S.A. Bacău a  desemnat la  nivel județean, unitățile medicale veterinare/ circumscripțiile sanitare veterinare de controI oficiaI in care,la cererea consumatorilor/ propietarilor, se poate efectua contracost examenul pentru identificarea Trichinela spp. din carnea de porc.

Pentru reclamații si sesizări din partea consumatorilor, aceștia pot accesa următoarele numere de telefon: 0234586233 secretariat DSVSA ( cu redirecționarea telefonului, după orele de program) , precum si numărul telverde 0800 800 096.

Informarea unităților administrativ teritoriale

Informarea Consiliilor Locale si a Administrației piețelor asupra masurilor dispuse de D.S.V.S..A. Bacău, pentru perioada sărbătorilor de iarna in vederea conștientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publica care decurg in cazul tăierii animalelor in spatii neaprobate si fără supraveghere sanitara veterinara, precum si in cazul consumului de carne de porc, care nu a fost testata pentru identificarea Trichinela spp.

Asigurarea resurselor umane si materiale realizării examenului trichineloscopic

Verificarea si remedierea defecțiunilor la echipamentele destinate examenului trichineloscopic, precum si completarea necesarului la niveluI C.S.V.S.A.O. cu materiale necesare efectuării examenului trichineloscopic.

Instruirea si testarea personalului

Instruirea teoretica si practica si verificarea cunoștințelor personalului sanitar veterinar oficial , implicat in recepția, prelucrarea si examinarea carnii de porc pentru identificarea Trichinella spp., conform prevederilor legislației in vigoare.

Informarea prin afișaj si pliante, a cetățenilor de către toate circumscriptiile sanitare veterinare oficiale sau de asistenta cu privire la zonelor de electie a parazitului si porțiunile anatomice care se recoltează de la carcasele de porc in vederea efectuării examenului trichineloscopic.

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului.                     

Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și L.S.V.S.A. este între 21 de lei (trichineloscopie directă) și 76 de lei + TVA (digestie artificială) pentru probe provenite de la 1-10 porci apartinand aceluiasi proprietar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *