Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a contribuit la o premieră științifică

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Pentru a identifica noi mijloace de luptă împotriva pestei porcine africane (PPA), A.N.S.V.S.A. s-a implicat în studierea rolului insectelor hematofage în transmiterea acestei boli.

În acest sens, pentru o perioadă de 11 luni, în intervalul martie 2020 – ianuarie 2021, specialiști din cadrul A.N.S.V.S.A. și ai Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) au colaborat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca) într-un proiect de cercetare finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

Studiul a analizat posibilitatea transmiterii virusului pestei porcine africane (PPA) prin intermediul insectelor hematofage ( Culicoides, Stomoxys, Tabanidae, Ixodoidae ).

Peste 150.000 de insecte au fost recoltate și ulterior sortate și identificate în cadrul laboratorului disciplinei de parazitologie USAMV Cluj-Napoca. Mai mult de 4.000 de insecte astfel eșantionate au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală unde, în cadrul Laboratorului Național de Referință (LNR), au fost testate prin tehnici de biologie moleculară.

 Analizele au fost realizate în conformitate cu protocoalele reco mandate de către Laboratorul European de Referință pentru identificarea ADN-ului viral pentru PPA. Expertiza dobândită în urma testării pentru pesta porcina africană a peste 10.000 de probe de la apariția acestei boli în România și-a spus cuvântul, dovadă fiind rezultatele obținute.

În urma determinărilor de laborator, descoperirea majoră a acestui studiu a fost că în anumite specii de insecte hematofage care se hrănesc cu sângele porcilor, capturate din focarele de  PPA, a fost pus în evidența ADN-ul virusului PPA.

Rezultatele studiului au fost validate de experții EFSA, și se regăsesc publicate pe site-ul instituției, sub formă de raport ştiinţific extern.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error: