Ce se află acum în locul Fabricii de încălțăminte „Partizanul„ din Bacău

Se cunoaște faptul că Bacăul are o istorie bogată și o dezvoltare industrială remarcabilă, fiind mărturie în timp fabricile și uzinele care au reprezentat coloana vertebrală ale economiei locale.

De exemplu, una dintre renumitele fabrici este cea de încălțăminte, respectiv fabrica „Partizanul„ din Bacău, care și-a început activitatea în anul 1876 și care a rămas în memoria băcăuanilor nostalgici.

Astfel, cunoscutul evreu înzestrat cu abilități antreprenoriale, pe numele lui Samuel Filderman, a decis să se mute de la Focșani la Bacău pentru a înființa un atelier de tăbăcărie.

După 10 ani, acest atelier a devenit fabrica Filderman, care a avut un succes imens în timpul Primului Război Mondial, când cererea pentru bocanci era imensă.

Din păcate, anii ’20 au fost marcați de un incendiu devastator care a ars din temelii fabrica, aceasta fiind reconstruită ulterior.

De asemenea, și în anii ’30 au fost crize economice și alte dificultăți, însă „Partizanul„ a continuat să existe, chiar dacă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aceasta a fost militarizată, fiind adusă sub controlul statului în anul 1948.

Fabrica a supraviețuit tuturor vicisitudinilor, astfel că în anii ’70 avea deja 2.000 de angajați și producea 2,6 milioane de perechi de încălțăminte anual, folosite atât de Armata Română, dar și în alte țări precum Franța, Olanda, Belgia, Germania de Vest, Uniunea Sovietică și Islanda.

Creațiile fabricii au ajuns la modă, făcând senzație atât cu cizmele bărbătești de tip „cowboy„ până la încălțămintea din piele de curcă, extrem de rară.

Datorită succesului în timp, numărul angajaților a crescut la 5.000, spre apogeul fabricii.

Această încălțăminte de la fabrica „Partizan„ a făcut istorie deși Revoluția din 1989 a adus schimbări dramatice în România, fabrica fiind implicată și în producția de încălțăminte pentru ostași din Orientul Mijlociu.

Astfel, după Revoluție, fabrica a fost denumită „Cotidian„, producând încălțăminte pentru Armata Română. Odată cu diminuarea forțelor armate, cererea de încălțăminte militară a scăzut. Concurența importurilor de încălțăminte din China a afectat grav industria locală.

Economia de piață a adus schimbări majore în comerțul exterior, astfel că exportul către Occident a devenit dificil, fabrica „Partizanul„ părăsind scena industrială a Bacăului, dar a rămas o pagină de istorie.

Din păcate, în zilele noastre, fabrica „Partizanul„ s-a transformat într-un mall și un supermarket.

Acele zile de glorie și mândrie a băcăuanilor rămân în memoria și sufletele celor care au purtat cu plăcere acea încălțăminte unicată de la fabrica „Partizan„.

Sursa desteptarea.ro

Redactori RadioEasy: Miruna Goci/Andrei Goci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *