Codurile Penale, adoptate în forma dată de Comisia Iordache

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru” şi 83 „împotrivă”, iar cel demodificare a Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru” şi 81 „împotrivă”.

Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate miercuri 24 aprilie in Camera Deputaţilor. Pentru că a fost cameră decizională, următoarele etape fiind controlul de constituţionalitate şi promulgarea. PNL și USR au anunţat deja că vor sesiza CCR.

Proiectele merg spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Iată care sunt principalele modificări ale Codurilor penale adoptate de Comisia Iordache:

  • Scad pedepsele pentru abuz în serviciu
  • Este dezincriminată cu totul neglijența în serviciu
  • Scad termenele de prescripție. Specialiștii spun că această modificare-cheie ar putea să îl vizeze sau să îl intereseze direct și pe Liviu Dragnea, în dosarul său privind angajările fictive
  • Termenul pentru denunț este redus la un an. După ce trece un an, persoana care face un denunț poate fi și ea pedepsită.
  • Interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice, precum și a furnizarea altor informații provenind de la autorități publice, referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Acest lucru ar însemna că presa nu va mai putea furniza informații de interes public despre demnitari vizați de anchete sau despre faptele de care sunt acuzate aceste persoane.
  • Persoanele din cadrul autorităților publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca și cum acestea ar fi vinovate, decât dacă există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *