Creșterea salariilor nu este o prioritate, întâietate au cheltuielile de funcționare a școlilor

Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, însă creșterea a fost amânată pe fondul pandemiei de coronavirus. „Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021”. Anunțul ministrului vine în contextul în care cadrele didactice ar fi trebuit să primească o creștere salarială, potrivit OUG 114/2018, care a modificat Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.

“Nu neg importanța creșterilor salariale, există și o lege în acest sens, dar prioritate am să dau pentru celelalte cheltuieli”, a declarat marți seara ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Realitatea TV. Acesta a explicat că vrea să crească componenta de cheltuieli pentru școli din costul standard pentru elevi, cea pentru salarii dublându-se în ultimii 4 ani”, a declarat Ministrul Educației.

“În patru ani componenta destinată salariilor din costul standard per elev s-a dublat de la 3 mii de lei la 6 mii de lei. Deci eforturi pentru creșterile salariale necesare și meritate s-au făcut. Pe de altă parte cealaltă componentă, pentru cheltuielile materiale, bunuri și servicii din care școlile își plătesc încălzirea, energie electrică, apa, acolo unde există și cheltuieli de formare, ori cu igiena și cheltuieli cu substanțe dezinfectante anti-Covid a rămas la 300 și ceva de lei în ultimii patru ani. Eu insist că aceste creșteri bugetare se facă cu prioritate pe cheltuielile pentru funcționarea școlilor, să nu mai avem acel nivel al școlilor bine cunoscut, mai ales în mediul rural. Nu neg importanța creșterilor salariale, există și o lege în acest sens, dar prioritate am să dau pentru celelalte cheltuieli”, a mai spus Cîmpeanu.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toți salariații din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a salariilor cu ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *