DSU – IGSU – ANM, discuții privind sistemul RO – ALERT

La sediul Departamentului pentru Situații de Urgență, a avut loc întâlnirea domnului dr. Raed Arafat, Secretat de Stat, Șef al DSU, cu directorul general al ANM, doamna Elena Mateescu, și prim – adjunctul inspectorului general al IGSU, col. Radu Cristian. În cadrul discuțiilor, au fost stabilite evenimentele care se pot produce pe teritoriul țării și nu sunt încadrate, potrivit normelor juridice actuale, în sistemul RO-ALERT.

Astfel, în perioada imediat următoare va fi întocmită o procedură operațională comună DSU- IGSU- ANM în cadrul căreia vor fi clar definite fenomenele meteo extreme cu impact semnificativ asupra vieții și cu manifestare intempestivă, care să fie transmise prin RO-ALERT.

Pentru optimizarea transmiterii avertizărilor către populație, în cazul producerii unor fenomene meteo severe imediate, s-au stabilit următoarele măsuri:

– Stabilirea tipurilor de fenomene meteorologice severe imediate și a terminologiei specifice a acestora pentru a fi transmise prin sistemul RO-ALERT;

– Asigurarea unei legături de comunicații directe (hot-line) între structurile operaționale cu activitate permanentă din cadrul DSU-IGSU-ANM;

– Întocmirea procedurii operaționale comune, cu menționarea nivelurilor de gravitate pentru care se impune transmiterea mesajelor de avertizare către populație, prin intermediul RO-ALERT.

Într-o etapă ulterioară, s-a stabilit ca fiind necesară actualizarea cadrului normativ-juridic în vigoare, privind transmiterea mesajelor de avertizare meteorologică incluzând și utilizarea sistemului RO-ALERT.

Un alt aspect important abordat în cadrul întâlnirii a vizat posibilitatea trimiterii mesajelor de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, pe baza informațiilor conținute în apelul de urgență efectuat de cetățeni la 112.

Sursa: Comunicat al Departamentului pentru Situații de Urgență pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *