Elevii băcăuani din microbuzul răsturnat ieri, lângă Cluj, au nevoie de sânge!

UPDATE 16:20: Inspectoratul Școlar Județean Bacău a organizat o campanie de donare de sânge.

UPDATE 16:00: Mâine, incepând cu orele 10:00, membri din Consiliul Școlar al Elevilor Bacău, cât și cadre didactice din Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” Bacău, vor fi prezenți la Centrul de Transfuzii din Cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău. De asemenea, un cont va fi deschis pentru strângerea de fonduri, tot mâine.

UPDATE 14:00: Toți elevii sunt în stare stabilă, nimeni nu se mai află în comă. Este în continuare nevoie de sânge.

În urma unui accident produs ieri, 20 Aprilie 2019, din cauza unui șofer care în timp ce conducea un microbuz cu elevii olimpici băcăuani la biologie spre Oradea a adormit la volan și s-a răsturnat în afara carosabilului, 11 persoane au ajuns la spital, dintre care 9 sunt copii. Câțiva elevi sunt în stare bună, cu excepția a două fete care se află în comă.

Pentru doi dintre răniți, este nevoie de sânge. Puteți merge să donați începând de luni, 22 aprilie, la Centrul de Transfuzii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău. Donatorii trebuie să îndeplinească mai multe cerințe:

Sunt minor. Pot dona? NU, trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Am sub 50 de kg greutate corporală. Pot dona? NU, condiția este să ai peste 50 de kg.

Mi-am făcut tatuaj. Pot dona? DA, dar după ce au trecut 6 luni de la momentul în care ai făcut tatuajul. Motivul este riscul unei infecții. În niciun caz faptul că ar intra tușul în sânge. Tușul unui tatuaj, pigmentul, este introdus sub epidermă, iar apoi un nou strat de piele crește peste. Nu atinge sângele sub nicio formă!

Am piercing (gaură în urechi, limbă, etc). Pot dona? DA, dar după ce au trecut 6 luni de la momentul în care ai făcut gaura.

Fac acupunctură. Pot dona? DA

Iau pastile contraceptive. Pot dona? DA

Am tenisune mică/mare. Pot dona? DA, atât timp cât tensiunea arterială sistolică este între 100 şi 180 mmHg, iar pulsul este regulat între 60-100 bătăi.

Sunt în perioada menstruală. Pot dona?NU, cel puțin așa ar fi indicat.

Sunt însărcinată. Pot dona? NU

Am născut. Pot dona? DA, dar așteaptă minim 6 săptămâni de la momentul nașterii. Sau 6 luni dacă nașterea a implicat operație cezariană.

Am o boală cu transmitere sexuală. Pot dona? NU, dacă nu au trecut minim 12 luni în cazul sifilis sau gonoree. În cazul altor boli precum chlamydia, virusul papilomului uman sau herpesul genital, limitarea este mult mai mică sau deloc. Adresează-te unui cadru medical.

Sunt răcit. Pot dona? NU, există riscul unei gripe/infecții

Am băut alcool. Pot dona? NU, dacă au trecut mai puțin de 48 de ore de la momentul consumului. DA, dacă au trecut peste 48 de ore de la momentul consumului. Eu recomand să lași minim 72 de ore între momentul consumului de alcool și cel al donării.

Sunt fumător. Pot dona? DA, cu condiția de a nu fuma înainte sau după donare cu o oră.

Am consumat droguri ușoare. Pot dona? NU, dacă nu au trecut minim 72 de ore. Dar îți sugerez să nu consumi.

Am făcut un vaccin. Pot dona? DA și NU. Depinde ce fel de substanță conține. Perioada recomandată de la momentul vaccinării până la cel al donării, pentru anumite tipuri de vaccinuri, este de 8 săptămâni.

Sunt sub un tratament dentar. Pot dona?NU, atâta timp cât încă ești în cursul procedurilor sau sub tratament. Iar dacă ai avut un tratament cu antibiotic, așteaptă minim 10 zile pentru a fi sigur că există posibilitatea unei infecții.

Am avut o transfuzie de sânge. Pot dona?NU, dacă nu au trecut minim 12 luni. DA, dacă au trecut mai mult de 12 luni.

Sufăr de boala X. Pot dona? NU și DA. Iată bolile care NU îți permit să donezi în cazul în care le-ai avut sau le ai: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer, afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii, diabet zaharat, tuberculoză, hiperlipidemie, astm bronşic, alergia severă, boli endocrine, lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze, psoriazis generalizat, persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

În final trebuie să știi faptul că putem dona sânge la un interval minim de 8 săptămâni, de 5 ori pe an în cazul bărbaților și de 4 ori pe an în cel al femeilor. (sursa: alexgrecu.ro)

Grupa sanguină nu contează, oricine poate dona.

Când donați, este necesar să specificați că este pentru elevii băcăuani din accidentul de la Cluj.

2 thoughts on “Elevii băcăuani din microbuzul răsturnat ieri, lângă Cluj, au nevoie de sânge!

  1. La centrul de transfuzii București nu este suficient sa spui ca donezi pt elevii băcăuani de la Cluj ca nu știu cine sunt. Avem nevoie de numele complet al spitalului și de numele oamenilor va rugam actualizați corespunzător postarea sau luați legătura cu cei de la centrul de transfuzii București și lăsați informații corespunzătoare. Deja au fost oamnei azi și nu au putut dona pt acei copii

    1. Domoș Robert – 17 ani, internat la Clinica Pediatrie 1, Terapie Intensivă, Cluj-Napoca
      Oiegar Emanuela – internată la Clinica Chirurgie 1, Terapie Intensivă, Cluj-Napoca
      Oiegar Andrei – internat la Clinica Pediatrie 1, Terapie Intensivă, Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *