Habitat for Humanity România solicită Primăriei Bacău racordarea la rețeaua de apă-canal a celor 36 de case construite la BIG BUILD 2017

Organizația neguvernamentală Habitat for Humanity România face un apel
public către Primăria Municipiului Bacău pentru urgentarea lucrărilor la rețeaua de apă-canal pentru cele 36 de locuințe construite cu ajutorul a peste 800 de voluntari în cartierul Izvoare din Bacău, în cadrul evenimentului de construire accelerată și voluntariat BIG BUILD 2017. Fără racordarea caselor la apă-canal, sarcină care intră în responsabilitatea Primăriei Bacău, cele 36 de familii – 134 de părinți și copii – nu se pot muta în primele lor locuințe decente și sunt nevoite să locuiască în continuare în
condiții foarte grele.


Cele 36 de locuințe au fost construite în cadrul evenimentului BIG BUILD, organizat de Habitat for Humanity România la Bacău între 2 și 6 octombrie 2017, în cartierul Izvoare. Peste 800 de voluntari români și străini au lucrat atunci cot la cot cu cele 36 de familii care se află încă în nevoie urgentă de un cămin decent. Finanțarea integrală a proiectului – peste 1,5 milioane euro – a fost asigurată de Habitat for Humanity România din sponsorizări oferite de unele dintre cele mai mari companii din România, precum și din donațiile voluntarilor români și internaționali, care au călătorit sute sau chiar mii de kilometri pentru a da o mână de ajutor familiilor în nevoie din Bacău.


Primăria Bacău s-a declarat încă de la începutul proiectului partener Habitat for Humanity, oferind cu titlu gratuit terenul pentru construcția celor 36 de case. În plus, Primăria Municipiului Bacău și-a asumat responsabilitatea de a realiza rețelele de apă și canal, iluminatul public și drumul de acces. Această responsabilitate a fost asumată în mod public de primarul Municipiului Bacău, Cosmin Necula, încă din timpul evenimentului BIG BUILD (2-6 octombrie 2017) și ulterior, în mod scris, prin adresa nr. 48997/ 07.03.2018. Din păcate, există întârzieri importante în acest demers, în ciuda numeroaselor promisiuni pe care organizația Habitat for Humanity și cele 36 de familii le-au primit de la autoritățile locale de nenumărate ori pe parcursul ultimilor doi ani. Din informațiile publice disponibile azi, Primăria Bacău nu a obținut încă autorizația de construire pentru rețeaua de apă-canal.


În acest moment, cele 36 de locuințe sunt finalizate, însă familiile nu se pot muta și sunt nevoite să locuiască în continuare în condiții foarte grele. Precizăm, de asemenea, că cele 36 de case sunt în perfectă stare și gata de a fi locuite, iar daunele produse în urma unor vandalizări au fost remediate.
„Suntem îngrijorați de faptul că până în acest moment lucrările nu au fost demarate de Primăria Bacău, iar autorizația de construire pentru rețeaua de apă-canal nu a fost obținută. Facem pe această cale un apel public către Primăria Bacău să ducă la îndeplinire partea de responsabilitate asumată, astfel încât acest proiect atât de util și de necesar comunității în nevoie din Bacău să asigure în sfârșit un loc numit ”acasă” pentru familiile-partener. Suntem alături de acestea și vom face tot ce ne stă în putere pentru caele să se poată muta cât mai repede în casele pe care voluntari din toate colțurile țării le-au construit cot la cot cu familiile. Atât noi, cât și familiile ne menținem speranța că parteneriatul între Habitat for Humanity și Primăria Bacău va continua conform angajamentelor asumate”, declară Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *