INSULTAȚI BELARUS(IA) – Acțiune de solidaritate a Teatrului Municipal ”Bacovia” cu artiștii din Belarus

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău se alătură programului mondial Belarus(sia) Worldwide Reading Project, cu spectacolul-lectură INSULTAȚI BELARUS(IA), de Andrei Kureicik, în regia lui Ștefan Alexiu, care va avea loc joi, 11 februarie, de la ora 18.00, pe scena Sălii mari, cu acces liber, în limita locurilor disponibile (69). Reprezentația va fi urmată de un dialog cu publicul participant, pe tema spectacolului.

Este o acțiune de solidariatate fără precedent, în care s-au reunit până acum 15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova. Astfel, zilnic, în perioada 7 22 februarie 2021, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei INSULTAȚI BELARUS(IA), de Andrei Kureicik, textul care a devenit manifestul comun al acestui demers colectiv, într-unul dintre teatrele partenere va avea loc un spectacol-lectură difuzat online sau jucat live, cu public în sală, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care protestează de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere.

„Se spune că orice protest al secolului XXI este comandat, finanțat din afară, susținut de forțe globaliste. Nu ar fi mai simplu ca liderii lumii să se pună de acord asupra intereselor fiecăruia, iar poporul să nu mai fie masă de manevră? Sau dacă, pur și simplu, poporul se revoltă din propria-i voință, de ce nu iei seamă la atitudinea lui?

Poporul suferă mereu. Poporul e lovit. Îmbrâncit, tras la răspundere. Bătut, închis, torturat, omorât.

Și eu sunt Belarus și nu m-a plătit nimeni pentru asta!” – afirmă actrița Eliza Noemi Judeu, manager al Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, referitor la implicarea în proiectul internațional de solidaritate „Belarus(sia) Worldwide Reading Project”.

Spectacolul – lectură INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik este pus în scenă la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău de regizorul Ștefan Alexiu, din distribuție făcând parte actorii Viorel Baltag, Bogdan Buzdugan, Eduard Burghelea, Florina Găzdaru, Corina Goranda, Minodora Broscoi și elevul – actor Victor Chiriloi. Versurile în limba română aparțin Iuliei Grigoriu, imaginile video din producția băcăuană sunt filmate de Marius Curucli, iar montajul video a fost realizat de studioul de creație foto – video Chromatique. Afișul evenimentului este semnat de Levente Benedek, graficianul Teatrului Tineretului Piatra Neamț.

Spectacolul INSULTAȚI BELARUS(IA) este recomandat spectatorilor cu vârste de peste 16 ani.

„Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că această solidaritate cu artiștii din Belarus, a teatrelor din România, este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a

incertitudinilor. Am ales simbolic pentru prima lectură data de 7 februarie, declarată „Ziua mondială de solidaritate cu Belarusul” și începem cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău, care în acea perioadă era într-o situație foarte asemănătoare cu cea din Belarus. Din 9 februarie (ziua în care se împlinesc șase luni de la declanșarea protestelor în Belarus) sunt programare noile spectacole-lectură, fiecare dintre ele având ceva specific în această acțiune comună de solidaritate realizată exclusiv pe bază de voluntariat”, spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România.

Teatrele partenere, în ordinea cronologică a spectacolelor-lectură:

07 februarie 2021 – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

08 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

09 februarie 2021 – Teatrul de Nord din Satu Mare – Trupa Mihai Raicu

10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău

12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște                     

14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria din Oradea

15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamț   

17 februarie 2021 – unteatru din București

18 februarie 2021 – Teatrul de Stat din Constanța               

19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați                 

20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava         

21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova

22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *