La inițiativa Ministerului Mediului, Guvernul pune sub protecție râurile de munte

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în ședința de marți, 4 februarie, „Hotărârea Guvernului privind aprobarea criteriilor de selectare și a listei sectoarelor cursurilor de apă care nu sunt afectate de activități umane în care este interzisă realizarea de lucrări și activități ce pot afecta starea ecologică a apelor”.

Actul normativ definește sectoarele de cursuri de apă dar și criteriile aferente, în relație cu realizarea de noi lucrări și activități pe ape, sau care au legătură cu apele, care nu pot afecta starea ecologică a apelor, ținând cont de factorii socio-economici, de cerințele protecției mediului acvatic, respectiv necesitatea protejării salmonidelor (familie de pești răpitori) precum și evitarea fragmentării cursurilor de apă.

În sectoarele stabilite vor fi permise numai realizarea de noi lucrări și activități care NU afectează starea ecologică a apelor. Criteriile de selectare și lista sectoarelor cursurilor de apă în care este interzisă realizarea de lucrări și activități pe ape sau care au legătură cu apele se va actualiza periodic, pe baza informațiilor furnizate de Administrația Națională „Apele Române”.

Criteriile de selectare a sectoarelor cursurilor de apă prevăzute în actul normativ aprobat ieri constau în localizarea acestor sectoare de cursuri de apă, la altitudini mai mari sau egale cu 1500 mdMN (metri deasupra Mării Negre).
Așadar, prin această hotărâre de guvern s-au aprobat criteriile de selectare și a listei sectoarelor cursurilor de apă care nu sunt afectate de activități umane unde se interzice realizarea de lucrări și activități pe ape care pot afecta starea ecologică a apelor dar și crearea cadrului legal necesar implementării măsurilor de natură strategică, menite să conducă la protecția resurselor de apă și a ecosistemelor acvatice.

„Respectarea naturii, păstrarea cursurilor de apă cât mai curate, este de datoria fiecăruia dintre noi. În ultimii, ani multe dintre cursurile de ape au fost afectate de diverse lucrări iar speciile de pești, cum ar fi păstravul, au început să se regăsească din ce în ce mai puțin în râurile noastre. De aceea, pin această Hotărâre de Guvern, dorim nu numai menținerea dar și îmbunătățirea stării ecologice a apelor și a stării de conservare pentru speciile și habitatele naturale. Efectele pozitive vor fi vizibile în scurt timp și vom obseva cu toții o îmbunătățire a calității apei și, implicit, a florei și faunei acvatice din râurile noastre. Vreau, de asemenea, să mulțumesc tuturor persoanelor care s-au implicat și au transmis comentarii și sugestii la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pe site-ul instituției. Au fost primite în jur de 900 de opinii, propuneri și sugestii din partea cetățenilor sau a instituțiilor interesate, iar acest fapt demonstrează că protecția mediului devine din ce în ce mai importantă”, a subliniat ministrul Costel Alexe.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *