Lucian Stanciu-Viziteu (USR): „Solicit PSD să lase comisia de control SRI să-și facă treaba”

„Îi cer noului președinte al comisiei de control SRI, deputatul PSD Eugen Bejinariu, să se desprindă de tradiția ultimilor ani, când socialiștii și acoliții lor s-au opus din răsputeri oricărui control civil asupra activității Serviciului Român de Informații, când socialiștii și acoliții lor au funcționat și acționat precum niște subalterni ascultători, aflați la ordinul serviciului de informații”, spune liderul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru în comisia de control a SRI.

Viziteu arată că rolul comisiei de control a SRI a fost deturnat în ultimii ani și că aceasta a eșuat în a servi interesele cetățenilor. 

„Sunt în această comisie de trei ani, timp în care am avut trei președinți, însă niciunul nu a arătat vreodată că înțelege care este menirea acesteia. Toți au încălcat legea. Comisia avea obligația, în baza articolului 7 din Hotărârea Parlamentului numărul 30 din 1993, să prezinte anual în ședința comună a celor două Camere un raport anual de activitate. Acest lucru nu s-a întâmplat însă din 2014! Iată deci că comisia controlată politic de PSD-ALDE refuză constant să deranjeze SRI, deși public acuza Serviciul Român de Informații că face parte dintr-o conspirație numită Stat Paralel”, spune Viziteu.

„În ultimii ani, această comisie a fost transformată într-un circ permanent menit a o arunca în derizoriu și a batjocori însăși ideea de control civil asupra serviciilor de informații. Manda a reușit în doar opt luni să cheme în fața comisiei, ca martori, un număr impresionat de infractori, escroci, evazioniști sau banali corupți, dovediți ca atare de instanțe. În perioada septembrie 2017 – mai 2018 această comisie a realizat  24 de audieri, persoanele audiate cumulând un număr impresionant de peste 32 de ani de condamnări la închisoare cu executare. Acești infractori s-au folosit de acest for pentru a arunca în derizoriu Parlamentul, comisia, Justiția din România, SRI și, în final, de fapt întreg sistemul instituțional democratic din România. Cel mai penibil moment a fost probabil atunci când comisia a adus la audieri o persoană direct din închisoare”, amintește liderul USR.

„În ultimii trei ani am solicitat solicitat numeroase controale specifice la SRI. Am dorit în primul rând să vedem locul în care se fac și se gestionează interceptările, să vedem cum se solicită și cum se emit mandatele de ascultare, să vedem care este calea de verificare prin Parchetul General și cum se aprobă sau resping in final de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Dar, surpriză! De fiecare dată, majoritatea PSD-ALDE s-a opus. A făcut SRI abuzuri? Habar nu avem. Și cum să avem, în condițiile în care socialiștii și acoliții lor  au refuzat să aflăm adevărul și au acționat ca niște angajați part-time ai serviciului?”, mai spune Viziteu.

Sursa: Comunicat de Presa Lucian Stanciu-Viziteu, USR Bacău

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *