Pesta Porcină Africană nu mai evoluează în județul BACĂU

D.S.V.S.A. Bacău a stins ultimul focar de Pestă Porcină Africană care mai evolua, de la apariția bolii în județul Bacău.
Asanarea și oprirea evoluției bolii a fost posibilă prin acțiunile concertate ale medicilor veterinari, cu îndeplinirea tuturor măsurilor de combatere prevăzute de legislația sanitară veterinară europeană și națională și instrucțiunilor tehnice ale A.N.S.V.S.A.
Astfel, , numai pentru ultimul focar de boală care a evoluat în comuna Letea Veche, au fost efectuate examene clinice la un număr total de 2 212 porci din gospodăriile populației aflate în localitățile din zona de protecție și supraveghere, supuse restricțiilor. De asemenea inspectorii D.S.V.S.A. Bacău au recoltat probe de sânge de la un numar de 273 de porci iar Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău a efectuat examenele de laborator cu rezultate negative pentru P.P.A.
Cu respectarea strictă a cadrului legislativ au fost efectuate dezinfecțiile finale în focar după trecerea a peste 45 de zile de la terminarea operaţiunilor preliminare de curăţare și dezinfecţie a exploataţiei infectate.
Rămân în vigoare următoarele măsuri de profilaxie generală nespecifică:

 1. Respectarea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine și respectarea condițiilor minime de igienă de către proprietari:
 • interzicerea folosirii resturilor menajere in hrana porcilor;
 • interzicerea cresterii libere a porcilor inafara gospodariilor;
 • identificarea si inregistrarea tuturor suinelor la medicul veterinar;
 • interzicerea cumpărării de porcine din surse necunoscute și fără documente sanitare veterinare care să ateste starea de sănătate a acestora.
 1. Interzicerea funcționării târgurilor de animale pentru toate speciile;
 2. Conștientizarea și sensibilizarea crescatorilor de animale (prin mass media locala, afisare postere in locuri publice: primarie, scolii , biserci, cabinet medical veterinar, cabinet medical uman etc. ) privind implicatiile economice ce rezulta in urma evolutiei bolii si necesitatea comunicarii cu autoritatile sanitare veterinare, practicienii veterinari si crescatorii de animale in vederea notificarii imediate a oricarei suspiciuni de boala;
  Orice suspiciune de boală se anunță la D.S.V.S.A. Bacău la tel verde: 0800800096 , tel: 0234586233, fax: 0234586372.
  Măsurile dispuse vor fi menținute în vigoare până la eliminarea riscului de propagare a bolii pe teritoriul judetului Bacau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *