Preotul Bargaoanu, eliberat din functia de protopop

„De luni sunt eliberat din funcție!” – sună vestea năucitoare pe care am primit-o, duminică dimineață, de la Protoiereul de Onești, Ioan Bârgăoanu. „Mi-am depus mandatul de protopop datorită unei situații create, falsă, calomnioasă și mincinoasă – a precizat Sfinția Sa. Este un gest firesc, mai ales pentru că am afectat imaginea Bisericii și a Ierarhului Ioachim”. Totul s-a întâmplat după ce la sfârșitul lunii noiembrie un canal media de internet a făcut public un material filmat cu camera ascunsă, intitulat, tendențios, „Șpagă pentru parohie”. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului (ARB) a avut, într-un comuniat de presă, o primă atitudine față de acest caz. 

Părintele Ioan Bârgăoanu este cunoscut pentru activitatea sa în calitate de protopop și de paroh al singurei biserici din România cu hramul Sf. Simeon Noul Teolog, biserică din Mănăstirea Cașin. Preot cu har, carismatic și foarte activ, inclusiv la Protopopiat, a pus pe tapet și a definitivat multe proiecte în sprijinul comunității pe care o păstorește, între care „Prânzul Ștefanian” și „Masa Bucuriei” sunt cele mai cunoscute și mai apreciate.

„Am fost Protopopul Săracilor – se autocaracterizează părintele. Pe ei i-am ajutat, cu ei am plâns, cu ei și pentru ei am lucrat Masa Bucuriei. Numai într-un an am dăruit 100.000 de porții de hrană gratuit, sute de încălțări, aparate pentru spital, sute de tone de cartofi. Am organizat zeci de activități patriotice etc.”

«,,Investigator” cu identitate reală sau avertizor de integritate, cum îi place să se prezinte, exagerat de provocator și insistent, ajunge la Centrul eparhial Roman și cere iertare și milă. Primește îmbisericire la o parohie din Protopopiatul Onești. Aici s-a greșit! Dacă era deferit judecății Consistoriului eparhial, putea fi depus din slujire sau caterisit. Regretăm cele întâmplate, va fi analizată activitatea fiecărui membru din administrația eparhială și vom reveni cu detalii.», declară purtătorul de cuvânt al ARB

Părintele Ioan Bârgăoanu a fost întronizat protopop în luna martie 2016. A primit și Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție din Biserica Ortodoxă Română. În anul 1999 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“. 

Pr. Ioan Bârgăoanu: „Nu vor să ajut săracii, am deranjat la nivel național. Asta e Biserica acum, săracă cu duhul material, dar vie prin cei săraci, Lazării porților închise… E mai mult decât o cruce de 33 de ani de tranziție, e o traumă genetică a Neamului care așteaptă o linguriță de Dumnezeu, iubire oriunde se dăruiește și veșnic suflet. Restul e cult al Crucii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *