În perioada septembrie 2018 – februarie 2020, Colegiul Tehnic de Comunicaţii “Nicolae Vasilescu-Karpen” din Bacău derulează în colaborare cu Liceo Scientifico “Antonio Banfi”, din Vimercate, Italia, Proiectul de parteneriat strategic Erasmus+ „Run from one country to another”.
Proiectul are ca obiectiv principal integrarea sportului, a activităţilor fizice împreună cu abordările pentru un stil de viaţă sănătos, în parcursul educaţional al elevilor din cele două licee şi creşterea performanţelor şcolare prin intermediul acestor activităţi.
Elevii și profesorii din cele două colegii au desfășurat numeroase activități până în prezent dar cele mai interesante s-au dovedit a fi cele din perioada 1-8 martie 2019 când un grup alcătuit din 20 de elevi români din clasele a X-a A și a X-a B de la Colegiul băcăuan, însoțiți de profesorii coordonatori (Balint Simona, Vatră Virgil și Tănăselea Andrei) au efectuat mobilitatea în Italia. A fost o experiență deosebită bazată pe concepte cheie ca: descoperire, colaborare, învățare, exercițiu, provocare, entuziasm, energie, dinamism.
Întâlnirea de proiect a fost structurată pe două axe: prima a cuprins activități sportive și de orientare desfășurate fie la Liceul Banfi, din Vimercate, fie în Parcul Villa Reale din orașul Monza. Marele câștig a constat în învățarea prin colaborare, cu ajutorul limbii engleze. Jocul și aplicația Geocaching au constituit premisele unei activități reușite, cu obiective atinse. Elevii au răspuns cu succes provocărilor din mijlocul naturii bazându-se pe spiritul intuitiv, pe capacitatea de observare și pe atenția la detalii.
Experiența a fost completată de activitățile desfășurate în cea de a doua parte a mobilității, în Val Formazza, locul unde frumusețea peisajului invernal s-a împletit armonios cu bogăția și utilitatea informațiilor vehiculate dar și cu diversitatea competențelor dobândite. Cursurile interactive susținute de ghizii montani, familiarizarea cu instrumentele specifice operațiunilor de salvare în caz de avalanșă, aplicabilitatea directă a celor învățate prin simularea unor astfel de operațiuni, drumeții în aer liber cu ajutorul ciaspolelor (rachetelor de zăpadă), au fost adevărate provocări. Alături de elevii și profesorii italieni, în echipe mixte elevii băcăuani și-au însușit cunoștințe din vocabularul salvamontiștilor, și-au exersat competențele de comunicare în limba engleză, și-au dezvoltat competențele interculturale prin schimburile de idei și experiențe cu partenerii italieni, au contribuit cu interes la buna desfășurare a tuturor activităților. Mărturie a valențelor pozitive ale acestei experiențe stau chiar cuvintele elevilor : Putem spune, cu mâna pe inimă, că au fost nişte zile de neuitat, zile speciale, zile minunate alături de oameni minunaţi. Acest proiect ne-a ajutat să ne descoperim mai bine pe noi, pe colegi cât şi pe profesorii care ne-au fost alături. (Olivia Budeanu și Laura Burlacu –clasa a X-a A).
Următoarea mobilitate din cadrul proiectului se va desfășura la Bacău, la începutul lunii octombrie. Pregătirile deja au început, suntem cu toții nerăbdători să consolidăm relațiile de prietenie pe care le-am legat, să continuăm șirul explorărilor și pe pământ românesc, să profităm pe deplin de toate oportunitățile acestui proiect, mărturisește elevul, Valer Lucaci din clasa a X-a B.