vin. nov. 15th, 2019

SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICA ACTUALIZATĂ PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE

4 min read

Situația epidemiologică actualizată la nivel național reflectă o evoluție a Pestei Porcine Africane (PPA) în 316 localități din 25 de județe, cu un număr de 1108 de focare (dintre care 11 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații de tip A).
La nivel local, în Moldova, boala evoluează în vecinătatea județului Bacău, respectiv in Vaslui, Vrancea, precum și în Galați, Iasi, si Botosani.

Având în vedere contextul epidemiologic actual, neconformitățile identificate în țară care au dus la confirmarea bolii în exploatațiile comerciale de suine precum și la stâni, cantoane sau în cladiri dezafectate, în scopul implementării permanente a măsurilor de profilaxie nespecifică conform instructiunilor A.N.S.V.S.A. și hotărârilor C.N.S.S.U., D.S.V.S.A. Bacău aplică în permanență măsuri de profilaxie nespecifică pentru a preveni reapariția bolii pe teritoriul județului.

În această perioadă, inspectorii sanitari veterinari intensifică verificările în teritoriu fiind vizate :

  • controale oficiale privind respectarea măsurilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitară veterinară în vigoare , în exploatațiile comerciale de suine si cele de tip A;
  • controale oficiale privind interzicerea cresterii suinelor in stani, cantoane silvice, cladiri dezafectate ale fostelor CAP-uri, IAS-uri, etc. , în baza datelor colectate de la Circumscripțiile sanitare veterinare de asistenta, Primării, Direcția silvică Bacău, Direcția Agricolă Județeană Bacău, pe teritoriul arondat;
  • controale în trafic privind prevenirea introducerii virusului Pestei Porcine Africane pe teritoriul județului Bacău, prin transporturi de porci vii sau produse și subproduse provenite de la aceștia.

Serviciul Control Oficial Sănătate Animală din cadrul D.S.V.S.A. Bacău:
• notifică toți factorilor implicati in industria suinelor, crescatorii de animale din sectorul comercial sau non-comercial, vânătorii și pădurarii din Fondurile de vânătoare, Unitățile administrativ teritoriale, privind atribuțiile specifice ce le revin în profilaxia și combaterea bolii, și măsurile dispuse în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite PPA;
• instruieste medicii veterinari de libera practica imputerniciti si medicii veterinari oficiali responsabili cu monitorizarea teritoriului, referitor la necesitatea notificarii, in regim de urgenta, catre DSVSA Bacau, a oricaror imbolnaviri la porcine si asigurarea unei supravegheri pasive in ceea ce priveste cazurile de morbiditate si mortalitate aparute la porcii domestici si porcii mistreti in aceasta perioada;
• asigură distribuirea materialelor informative privind pesta porcina africana in vederea afisarii acestora la nivelul tuturor unitatilor administrative teritoriale din judet;

Pentru crescătorii de porcine din sistem gospodăresc subliniem necesitatea
respectării urmatoarelor reguli minime pentru a evita imbolnavirea suinelor:

  • NU CUMPĂRAŢI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAŢI (CU CROTALIE) ŞI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR DE LIBERĂ PRACTICĂ ÎMPUTERNICIT, PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI, ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

➢ nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
➢ creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
➢ nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
➢ nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
➢ nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
➢ nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: