SJU Bacău vine cu lămuriri după acuzațiile făcute de PNL

Întrucât în cursul zilei de marți, 31 martie, în spațiul public a apărut un „comunicat de presă” din partea PNL Bacău, conținând o suită de dezinformări și insinuări menite a crea panică în rândul cetățenilor, în plină epidemie de coronavirus, și a umbri activitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău, conducerea SJU Bacău aduce următoarele precizări clarificatoare:

1. SJU Bacău a derulat, derulează și va derula procedurile de achiziție publică în mod TRANSPARENT, prin intermediul sistemului de achiziții publice SICAP, cu respectarea întocmai a normelor în vigoare ce reglementează aceste proceduri.

2. Încă de la izbucnirea epidemiei de coronavirus la nivel european, luna ianuarie a acestui an, SJU Bacău a acționat preventiv în vederea constituirii de rezerve și stocuri la echipamente de protecție și dezinfectanți, fără să aștepte declanșarea stării de urgență la nivel național și focusarea Ministerului Sănătății/Guvernului României pe combaterea epidemiei de Covid19.

3. Produsele achiziționate încă din ianuarie-februarie, dar și după data de 10 martie, invocată în comunicatul de presă al PNL Bacău, au fost/sunt date în uz și se CONSUMĂ, fiind – în cea mai mare parte a lor – produse care nu pot fi reutilizate (măști medicale, mănuși chirurgicale, halate de unică folosință, ochelari de protecție, bonete și botoși etc).
Pentru cei care nu au aflat încă, normele de siguranță medicală în vigoare, mai ales în contextul epidemiei de coronavirus, sunt foarte severe, iar SJU Bacău nu a făcut, niciodată, rabat de la respectarea acestora! Pe cale de consecință, nu putem refolosi mănuși, măști, halate, botoși etc., pentru că asta ar echivala cu nerespectarea normelor de siguranță medicală menționate anterior.

4. Necesarul de echipamente și materiale de protecție la nivelul SJU Bacău, așa cum a reieșit din consultarea cu șefii de secții, însumează peste 10 milioane lei (2,25 milioane euro), sumă de care spitalul nu dispune. Facem precizarea că acest necesar este estimat având în considerare o durată de 45 de zile de funcționare, în contextul epidemiei de coronavirus. Drept urmare, având în considerare că stocurile și rezervele menționate la pct. 3 SE CONSUMĂ cu fiecare zi de activitate scursă, solicităm Ministerului Sănătății să accelereze furnizarea acestor materiale către SJU Bacău, astfel încât medicii și asistentele din prima linie a luptei cu virusul Covid19 să fie protejați corespunzător.
Precizăm, de asemenea, că am transmis și Ministerului Sănătății, în data de 25 martie 2020, prin Referatul de necesitate nr. 5883, solicitarea noastră de materiale și echipamente de protecție, în condițiile în care SJU Bacău nu dispune de cele 10 milioane lei necesare achiziționării acestora.

5. Aspectele menționate la pct. 4 au fost comunicate Direcției de Sănătate Publică încă din 28 februarie, când exista o preocupare mai redusă a autorităților centrale de resort pentru combaterea răspândirii Covid19. Precizăm că atât DSP, cât și Prefectura Bacău erau în cunoștință de cauză cu privire la necesarul de materiale și echipamente de protecție pentru funcționarea optimă a SJU Bacău. Cu toate acestea, spitalul a primit doar 15 litri de dezinfectant, prin intermediul ISU Bacău, din care doar 5 litri pentru dezinfectarea incintei UPU (suficient pentru o zi de funcționare!). De asemenea, combinezoanele de unică folosință primite au fost date în uz și au ajuns pentru o perioadă de doar 5-6 zile.

6. Pentru a ilustra și mai clar ce înseamnă funcționarea SJU Bacău, precizăm că DOAR pentru luna martie consumurile înregistrate de spital au fost: 214.608 perechi de mănuși, 47.356 măști chirurgicale, 54.525 bonete și botoși, peste 300 combinezoane, 1479 ochelari de protecție, dezinfectanți în cuantum de 155.091 lei. Reamintim că SJU Bacău are 2000 de angajați. Comenzile pentru teste rapide Covid19, invocate în „comunicatul” PNL Bacău au fost anulate în SICAP.

7. În contextul descris mai sus, dezaprobăm încercările de intoxicare a opiniei publice, din orice zonă ar veni ele, și considerăm că o conduită responsabilă ar trebui să aibă în vedere susținerea activității SJU Bacău și „dezamorsarea” sentimentului de panică. SJU Bacău nu poate fi ajutat prin comunicate tendențioase și mincinoase de presă, ci prin furnizarea de către Ministerul Sănătății a echipamentelor și materialelor solicitate de mai mult timp. Fondurile spitalului sunt limitate, în raport de necesitățile SJU în plină epidemie, iar tot ce a depins de noi, am făcut! Vă anunțăm că pentru orice alte detalii lămuritoare, conducerea SJU Bacău stă la dispoziție și e pregătită să răspundă oricăror solicitări de date/informații cu privire la situația achizițiilor publice realizate.

Sursa foto: g4media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *