Socialiștii de caviar, liberalii de carton, patrioții de Facebook și restul

Atenție sporită dacă mai vreți să aveți un oraș! Suntem în an electoral iar asta înseamnă că vom decide pe următorii patru ani și, mai ales, vom direcționa indirect banii care vor intra în buzunarele unor despoți neluminați. Oferta pare bogată dar, în fapt, este limitată la unele personaje colorate în nuanțe sumbre pentru economia și politica locală.

Socilaiștii de caviar. Sunt cei mai periculoși pentru buzunarele publice. Sunt coordonați de europarlamentarul Benea, unul dintre personajele care bântuie politica locală de prea mulți ani, cu o complicitate suspectă a serviciilor și instituțiilor statului. Benea este definiția socialistului de caviar. Tot ceea ce a făcut până acum a fost să manipuleze atât electoratul cât și pseudo-opoziția. Pe cei din subordine nu i-a manipulat, ci pur și simplu i-a subjugat. Fie cu ajutorul lașității acestora, fie prin tot felul de sinecuri. I se fâlfâie pe stânga de bunăstarea băcăuanului, dar este foarte eficient atunci când vine vorba despre promovarea imaginii. Aflu că acum vrea și municipiul Bacău, prin intermediar, asta după ce s-a limitat până acum doar la județ. Nu o face pentru că pesedismul ar fi vreo chestie potrivită pentru Bacău, ci pentru că se pregătesc niște combinații imobiliare. Combinații asupra cărora voi reveni pe tot parcursul acestui an, până la alegeri. Poate bagă cineva la cap și acționează în consecință.

Liberalii de carton. Prin definiție, liberalul este cel care are legături strânse cu mediul de afaceri, promovează capitalismul pur și economia liberă. Plus că sprijină, prin politici publice, inițiativa privată. Asta în teorie. În practică, liberalii locali, cu câteva excepții care oricum nu mai au niciun cuvând de spus, sunt doar niște ventuze lipite de funcții publice. Prestatori de tăiat frunze la câini și oferit găuri din covrigi. Fără orientare, fără idei, doar cu povestiri cretine cu Brătienii, liberalii au fost mai tot timpul aliați ai socialiștilor de caviar. Până la un punct și seamănă, de fapt. Un fel de varză  râncedă fără carne.

Patrioții de Facebook.  Ăștia se împart în două categorii: patriotul național și patriotul local. Foarte viteji pe site-urile de socializare, nu au nicio idee concretă despre cum s-ar conduce nici măcar un CAP de pe vremea lui Ceaușescu. Au praf în căpșoare și-s atrași de tot felul de aberații istorice. Sunt contra la orice, văd tot soiul de conspirații peste tot și visează să îi înlociuască la butoane și la resurse pe socialiștii de caviar și liberalii de carton.

Mai există o categorie: ăia care sunt o combinație ciudată între bruxelsim idiot, ecologie dusă la extrem, justițiari urlători. Pe plan local nu sunt atât de relevanți, însă ocupă și ei o mică felie. Toți visează la primărie, călare pe biciclete, clamând o luptă pseudo-anticorupție utopică și absolut idioată.

Până acum, cam așa arată peisajul. E atât de pestriț, gălăgios și stupid încât Caragiale ar trânti cu jobenul de pământ.

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *