Triumf al tehnologiei. A fost creat primul accelerator de electroni din lume care încape pe o monedă

Acest triumf al tehnologiei constă în invenția unu accelerator de electroni nanofotonic de dimensiunea unei monede mici, care accelerează particulele încărcate negativ cu ajutorul unor mini-impulsuri laser.

Acest accelerator deschide ușa către o gamă largă de aplicații, inclusiv utilizarea micilor acceleratoare de particule în interiorul pacienților umani.

Astfel, noul aparat are prescurtarea NEA și este format dintr-un microcip minuscul care găzduiește un tub cu vid și mai mic, alcătuit din mii de „piloni” individuali.

Așadar se pot accelera electronii prin lansarea de mini-fascicule laser către acești piloni. Tubul principal de accelerare are o lungime de aproximativ 0,02 inch (0,5 milimetri) și de aceea este de 54 de milioane de ori mai scurt decât inelul de 27 de kilometri (16,8 mile) care formează Large Hadron Collider (LHC) al CERN din Elveția, care este cel mai mare și mai puternic din lume, cu cele mai noi particule, inclusiv bosonul Higgs (particula lui Dumnezeu).

Se cunoaște faptul că micul tunel are o lățime de 225 de nanometri, pe când firele de păr uman au o grosime cuprinsă între 80.000 și 100.000 de nanometri, potrivit Institutului Național de Nanotehnologie.

Pe 18 octombrie s-a făcut un studiu în revista Nature în care cercetătorii de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg (FAU) din Germania, au folosit acest mic dispozitiv pentru a acclerea electronii de la o valoare energetică de 28,4 kiloelectronvolți la 40,7 kEV, ceea ce reprezinta o creștere de aproximativ 43%.

Acesta a avut un mare succes, fiind propus încă din anul 2015.

De aceea, și cercetătorii de la Universitatea Stanford au repetat deja performanța cu mini-acceleratorul lor, dar rezultatele lor sun înă în curs de revizuire.

Electronii accelerați de NEA au doar o milionime din energia pe care o au particulele accelerate de LHC.

Cercetătorii cred că pot îmbunătăți designul NEA prin utilizarea unor materiale alternative sau prin stivuirea mai multor tuburi unul lângă altul, accelerând și mai mult particulele.

Acest lucru are ca scop principal utilizarea energiei emisă de electronii accelerați în tratamentele medicale specifice care pot înlocui anumite forme dăunătoare de radioterapie folosită pentru a distruge celulele canceroase.

Autorul principal al studiului, Tomáš Chlouba, fizician la FAU a declarat că „aplicația de vis ar fi plasarea unui accelerator de particule pe un endoscop pentru a putea administra radioterapie direct în zona afectată din organism.”

Sursa stirileprotv.ro

Redactori RadioEasy: Miruna Goci/Andrei Goci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *