Ziua Mondială a Radioului a fost proclamată în 2011 de către statele membre ale UNESCO şi a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în 2012 ca zi internaţională.
Ziua mondială a radioului 2021 (WRD 2021) sărbătorește radioul ca parte a istoriei umanității, urmărind diferitele evoluții din societatea noastră și adaptându-și serviciile. Pe măsură ce lumea se schimbă, la fel se schimbă și radioul. Astfel, în timpul pandemiei Covid-19, radioul a făcut posibil, de exemplu, asigurarea continuității învățării, lupta împotriva dezinformării și promovarea gesturilor de barieră.
Potrivit ONU, deviza acestei ediţii „New World, New Radio”, este un elogiu al rezistenţei radioului. Este un tribut adus capacității sale de adaptare perpetuă la ritmul transformărilor societale și al noilor nevoi ale ascultătorilor. Accesibil oriunde și oricând, radioul ajunge la un public larg. Se prezintă ca o arenă în care toate vocile pot fi exprimate, reprezentate și auzite, de aceea radioul este cel mai consumat mediu din lume în prezent.
Cu ocazia acestei sărbători, UNESCO solicită posturilor de radio să sărbătorească ediţia aniversară, cea de-a 10-a, a Zilei mondiale a radioului şi cei peste 110 ani de radio prin trei teme:
Evoluţie: Lumea se schimbă, radioul evoluează.
Inovaţie: Lumea se schimbă, radioul se adaptează şi inovează – radioul se adaptează noilor tehnologii şi rămâne mijlocul de comunicare accesibil oriunde şi pentru toată lumea.
Conexiune: Lumea se schimbă, radioul se conectează – serviciile radio pentru societăţile noastre în timpul dezastrelor naturale, crizelor socio-economice, epidemiilor etc.
Radioul rămâne, la nivel global, cel mai accesat mijloc de informare, potrivit ONU. Totodată, reprezintă un puternic mijloc pentru celebrarea umanităţii în toată diversitatea sa şi constituie o platformă pentru discursul democratic.
Surse: www.un.org ; UNESCO / Facebook