26 iunie, Ziua Drapelului României

Scurt istoric:

Atestat istoric în 1834, când conștiința națională în Principatele Române solicita tot mai insistent unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești Alexandru Ghica Vodă a obținut de la otomani permisiunea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”.

Oficializarea sa a avut loc în mai multe etape, începând cu desemnarea unui drapel în două culori, (galben și roșu), destinat corăbiilor, și a unui drapel în trei culori (roșu, galben și albastru, având la mijloc, drept emblemă, un vultur) atribuit armatei. A continuat cu adoptarea Tricolorului ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei Revoluției de la 1848, 14/26 iunie, prin promulgarea Decretului Numărul 1 de instituire a drapelului național, cu înălțarea „flamurii celei mari tricolore a națiunii române” în timpul Adunării de la Blaj din 3/15 mai, cu impunerea ca drapel național a steagului cu cele trei culori dispuse pe orizontală în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, și urmând ca forma de astăzi, cu benzile dispuse pe verticală, să fie consfințită după venirea la putere a lui Carol I, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene la vremea aceea.

Informații suplimentare:

26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, marcând ziua de 26 (14) iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

Conform legii, această zi este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului Național. Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Sărbătorim, în această zi, Drapelul Național, care, de peste 170 de ani, reprezintă pentru românii de pretutindeni simbolul identității, independenței, suveranității și unității noastre naționale.


Sub faldurile tricolorului s-au desfășurat toate marile evenimente care au marcat existența României moderne, precum și devenirea țării noastre ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, NATO și partener strategic al Statelor Unite ale Americii.


Drapelul nostru reprezintă un liant al trecutului, prezentului și viitorului și ne amintește de sacrificiile făcute de întreaga națiune pentru a avea, astăzi, un stat democratic și pluralist, în care drepturile fundamentale ale omului sunt protejate, iar principiile statului de drept sunt respectate.


Arborarea tricolorului este, de fiecare dată, un moment emoționant, în care trăim mândria de a aparține națiunii noastre. Identificăm drapelul cu pacea, securitatea și libertatea, dar nu trebuie să uităm că acesta este, în egală măsură, și un simbol al răspunderii pe care cu toții o avem pentru dezvoltarea societății noastre.


Prin celebrarea Zilei Drapelului Național, ne revine datoria morală de a transmite generațiilor tinere, prin exemplul personal, conștiința apartenenței la valorile noastre naționale, precum și a faptului că patriotismul nu înseamnă doar emoția unei sărbători, ci asumarea responsabilității de a contribui la progresul României.


Dragi români, suntem toți uniți de un singur pământ, o singură țară și un singur drapel, iar împreună suntem puternici!


La mulți ani României și tricolorului nostru!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *