28 Iulie, ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HEPATITEI

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală şi reprezintă o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

 În anul 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.
La nivel global, mai mult de 290 de milioane de bărbați, femei și copii nu sunt conștienţi că trăiesc cu hepatită virală, având ca rezultat posibilitatea reală de a dezvolta boli hepatice fatale sau cancer la ficat, la un moment dat în viața lor și, în unele cazuri, transmiterea în necunoștință a infecției altor persoane.

În anul 2018, la nivelul judeţului Bacău, s-au înregistrat 83 de cazuri noi de hepatita acută A (16 cazuri în mediul urban şi 67 cazuri în mediul rural), 3 cazuri noi de hepatită acută B (2 cazuri în mediul urban şi 1 caz în mediul rural) şi 5 cazuri noi de hepatită acută C (3 cazuri în mediul urban şi 2 cazuri în mediul rural).

Sloganul campaniei din acest an este “SĂ ELIMINĂM HEPATITA”.
Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, campania de sensibilizare, își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate.

La nivel local, pentru marcarea acestei zile mondiale, instituţia noastră, prin Compartimentul de Promovare a Sănătăţii, desfăşoară o serie de activităţi interactive în şcolile si grădiniţele de vară, distribuire de materiale informative prin cabinetele şcolare şi ale medicilor de familie, farmacii, ambulatorii de specialitate, asistenţi comunitari şi mediatori romi.

Sursa: Facebook/ Direcția de Sănătate Publică Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *