A încetat din viață GABI LUNCĂ, una dintre marile voci ale muzicii lăutărești de mahala

Cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă a încetat din viață, vineri seara, 2 aprilie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, unde era internată de două săptămâni, fiind diagnosticată cu COVID-19. 

Anunțul a fost făcut de Rebeca Onoriu, fiica acesteia, pe pagina sa de Facebook. Cunoscuta interpretă de muzică lăutărească avea 83 de ani.

S-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, județul Prahova, într-o familie cu șase copii. Când avea doar trei ani și jumătate, mama ei a murit. A fost crescută de o mamă vitregă care se purta foarte urât cu ea. Tatăl ei, Dumitru Luncă, a fost violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești.

Începe să cânte în anul 1951, alături de tatăl său iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În 1955 începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu.

Alături de Dona Dumitru Siminică, Romica Puceanu și Victor Gore, Gabi Luncă a aparținut generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane (mahala). A fost emblema celei de-a doua generații de interpreți ai muzicii de metisaj cultural între țigani și români (a treia după unii etnomuzicologi), ceea ce o făcea pe Gabi Luncă să strălucească fiind „vibratourile dulci”.

La sfârșitul anilor ’90 înregistrările de la Electrecord ajung în Marea Britanie și intră în atenția postului de radio BBC, cu albumul „Gabi Luncă – Sounds From A Bygone Age Vol. 5” (Cântece dintr-o altă vreme – n.r.). Această „grande dame” a muzicii lăutărești cucerește scena muzicii, fiindcă interpretările sale au fost dintotdeauna considerate „ieșite din timp.“ În anul 2002 este nominalizată la Premiul The Listeners Award, acordat la categoria World music.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *