A încetat din viață scriitoarea Ileana Vulpescu

Scriitoarea Ileana Vulpescu a încetat din viață miercuri, 12 mai, informează Digi24.ro. Luna aceasta ar fi împlinit 89 de ani.

leana Vulpescu a scris proză și teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză și spaniolă, și a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă și contemporană românească.

A debutat în revista „Familia” din iulie 1966, cu povestirea Scrisoare către un cunoscut. În 1976, romanul său Rămas-bun (Editura Cartea Românească – 2100 de exemplare) a fost distins cu premiul Asociației Scriitorilor din București. Cinci ani mai târziu, Ileana Vulpescu a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române și Premiul „Cântarea României” pentru romanul Arta conversației (Editura Cartea Românească – 50.000 de exemplare). În 1987 a primit premiul „Flacăra”, pentru „Sărută pământul acesta” (50.000 de exemplare). Ileana Vulpescu a participat la redactarea lucrărilor Dicţionarul limbii române şi Dicţionarul explicativ al limbii române (1959-1975).

Ileana Vulpescu a fost decorată de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuţia adusă la „creşterea valorii literaturii române contemporane”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error: