A treia ediție a festivalului EuroFilm Makers Fest 22-28 Septembrie 2023

Pe data de 22 septembrie a început cea de-a treia ediție a Festivalului EuroFilm Makers Fest de la Sfântu Gheorghe, dedicat femeilor regizor de film.

Evenimentul a început la ora 17:30 la Teatrul Andrei Mureșan din Sf. Gheorghe, prima peliculă fiind difuzată la ora 18:00. Filmul care a deschis festivalul este filmul „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes” („Keleti Ágnes – Cea care a învins timpul”), regia Oláh Kata.

Pe parcursul festivalului vor fi difuzate mai multe filme, în diverse locații: „Csángók” („Ceangăi”) și „Anyám és más futóbolondok a családból” („Mama mea și alți nebuni din familie”), r. Fekete Ibolya; „Digitális nomádom” („Nomadul meu digital”), r. Oláh Kata; „Örökbefogadás” („Adopția”), r. Mészáros Márta; „A maga természete szerint és szabadon” („Liber și prin propria sa natură”), r. Szebeni Zsuzsa, Ugron Zsolna, Bertha Lívia; „A hetedik szoba” („A șaptea cameră”), r. Mészáros Márta; „Memento Mori – A Váci legenda” („Memento Mori – Legenda de la Vác”), r. Kiss Stefán Mónika; „Veszélyes lehet a fagyi” („Înghețata poate fi periculoasă”), r. Szilágyi Fanni.

Din programul festivalului face parte și filmul „Crai nou”, regia Alina Grigore, filmul fiind difuzat în premieră la Sfântu Gheorghe. Pelicula a obținut mai multe premii naționale și internaționale.

La acest eveniment, publicul se va putea întâlni cu regizoarele, cu esteticianul de film Vincze Teréz  dar și cu alți specialiști și artiști din echipele de filmare.

Irina Margareta Nistor nu va lipsi de la acest eveniment care va prezenta un scurt istoric al regiei feminine din România, pe baza a trei filme ce vor fi proiectate pe parcursul Festivalului: „Patima”, r. Mircea George Cornea; „Serata”, r. Malvina Ursianu și „Stop cadru la masă”, r. Ada Pistiner.

Surpriza festivalului este prezența pentru prima data în România a organizatoarei AWAN International Women Film Festival din Egipt, pe numele ei Mariam Hamdy care va coordona un masterclass thematic, cu scopul unui schimb de experiență în organizarea de film cu și pentru femei.

O altă premieră, „Like fish on the mirror” în regia lui Dornaz Hajiha, marele câștigător al TIFF în anul 2023 va fi difuzată în cadrul EuroFilm Makers, urmată de o întâlnire online a publicului cu regizoarea.

Marți, 26 septembrie va avea loc la Centrul Arcuș deschiderea unei expoziții cu opere ale artiștilor Ballun Viktória, Kovács Csonga Anikó și Kún Fruzsina.

Seara de 26 septembrie va mai găzdui la TAM, spectacolul „Privitor” în regia Andreei Gavriliu.

Se menționează că bugetul festivalului este redus față de anii trecuți, dar organizatorii vor ajunge cu proiecțiile în orașele din județul Covasna, ajungând cu acestea la Întorsura Buzăului, Sita Buzăului,, Covasna și Târgu Secuiesc.

Abia joi, 28 septembrie se va încheia festivalul cu o proiecție în DriveIn Cinema, în parcarea de lângă sediul Cinema Arta/TAM. Titlul filmului va fi anunțat pe parcursul Festivalului.

Acest festival este realizat de Casa de Cultură „Kónya Ádám” prin Cinematograful Arta, și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul financiar din partea Consiliului Județean Covasna.

Pentru accesul la festival, se pot achiziționa bilete la preț promoțional.

Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de facebook a festivalului EuroFilmMakersFest.

Sursa mesageruldecovasna.ro Redactori: Miruna Goci/Andrei Goci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *