Analiza listelor pentru Parlament. Episodul I. AUR Bacău

După cum am promis în preambul, Radio Easy/ETV Bacău dă startul analizei listelor propuse de filialele băcăuane ale partidelor politice. În primul episod, fiind unul dintre cele mai nou înființate partide și beneficiind de un val de popularitate neașteptat de mulți analiști, vă prezentăm lista AUR.
Înființat oarecum departe de reflectoarele politice, AUR a cunsocut o ascensiune cu greu anticipată de mulți dintre analiști. În câțiva ani, partidul condus de George Simion a încălecat valul suveranist, cu unele accente naționaliste, ocupând golul lăsat de dispariția lui Corneliu Vadim Tudor și decăderea PRM. Mai mult, odată cu scăderea în sondaje a USR din ultimii doi-trei ani, AUR a reușit să atragă de partea sa procente importante de electorat anti-sistem dar și simpatia diasporei, într-un număr demn de luat în calcul. Cu siguranță, la alegerile parlamentare, AUR va fi unul dintre jucătorii importanți, alături de PSD, PNL, USR. Mai toate casele de sondare a opiniei publice dau AUR undeva pe locul al treilea însă distanța față de PNL, poziționat pe locul al doilea, este una în marja de eroare.


AUR Bacău
Ca și la nivel național, filiala locală a AUR a atras în rândurile sale tot soiul de personaje, multe dintre ele trecând prin mai multe partide politice, semn că valul de popularitate atrage îndeosebi politicieni cu state vechi care nu și-au mai găsit locul prin alte partide. Fostul viceprimar Dragoș Ștefan este unul dintre aceștia, la fel consilierul local Gheorghe Huluță. Ăsta poate fi un avantaj pentru filala locală, dat fiind faptul că cei doi au experiență politică și de negocieri. Spunem mai degrabă că e avantaj și nu dezavantaj atragerea de politicieni plimbăreți prin partide pentru că electoratul AUR nu pare deloc intetresat de acest aspect, ba din contră.
Pe lista pentru Senat regăsim un nume cunsocut de orice băcăuan, este vorba despre Relu Auraș. Apreciatul antrenor de box se află pe locul al doilea pe lista senatorilor și chiar dacă nu-i o poziție chiar eligibilă poate trage lista în sus. Deci, prezența sa intră la categoria avantaje. Locul întâi este ocupat de Daniela Ștefănescu. Necunoscută pentru băcăuani, impusă de la Centru, nominalizarea acesteia a creat ceva rumoare și nemulțumiri, așadar o putem încadra la categoria puncte slabe. Are totuși legături cu Bacăul, fiind rudă cu un fost șef al Gărzii Financiare locale dintr-o perioadă în care controalele gărzii nu stârnesc amintiri prea plăcute pentru mulți din cei care desfășurau afaceri.

Pentru Camera Deputaților, primele locuri sunt ocupate de Diana Enache, Robert Alecu și Radu Mironeanu. Cei trei nu se bucură de vreo mare notorietate printre băcăuani dar se pot face cunoscuți în campania electorală.

Punte tari, puncte slabe per ansamblu național
Cel mai tare punct, după cum am amintit și mai sus, este faptul că AUR a reușit în timp scurt să capitalizeze nemulțumiții, electoratul văduv al lui Vadim Tudor, nostalgicii dar și votanții anti-sistem plus o parte însemnată din diaspora. Cel de-al doilea punct tare e legat de comunicarea eficientă și directă. Auriștii le știu cu live-urile pe Facebook plus că George Simion, de când este parlamentar, a luat țara la picior și a ajuns în cătunele uitate de alți aleși. Ăsta este al treilea punct tare. La capitolul puncte slabe, de AUR se leagă tot felul de declarații belicoase. De la Holocaustul, ca temă minoră a istoriei până la ambiguitatea legăturilor/simpatiilor pentru Moscova. În plus, există foarte multe necunoscute legate de eminențele cenușii din spatele ascensiunii lui Simion. Eminențe cenușii care par a avea legături cu structuri de forță ale statului din perioada de dinainte de NATO.
Paradoxal, un electorat care se declară simpatizant al lui Simion și al AUR este cel de până-n 30 de ani, semn că trecutul mai degrabă sulfuros nu prea contează. Mai ales că, la nivel de Parlament European, AUR a fost primit la masa premierului Italiei, în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. Adică și-a calibrat destul de eficient discursul pe plan extern.


Postfață
Prezentarea AUR nu se va opri aici. Săptămânile care urmează, pe întreaga campanie electorală, vom diseca pentru băcăuani CV-urile celor prezenți pe listă, pe îndelete.


Răzvan Codreanu

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *