Consilierii județeni trebuie să remedieze dezastrul de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni

Condiții de trai inumane, dormitoare cu geamuri sparte, uși și ferestre care nu se închid, toalete neracordate la rețeaua de apă, țevi ruginite, paturi metalice vechi, pereți murdari, scorojiți sau cu tencuiala căzută, chiuvete cu baterii defecte și din care apa curge direct pe pardoseală, dulapuri mici și deteriorate, băi din care lipsește săpunul, hârtia igienică sau prosoapele. Acestea este realitatea în care trăiesc, în județul Bacău, 187 de persoane cu probleme neuropsihice, la 30 de ani de la Revoluție. Un dezastru constatat în urma controlului efectuat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (A.N.D.P.D.C.A.) din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Răcăciuni, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Bacău.

Neregulile încep chiar cu faptul că centrul nu deține licența prevăzută de lege. Personalul este insuficient, raportul angajat/ beneficiar, care ar trebui să fie de 1:1, este mult mai mic, în condițiile în care cei 187 de asistați sunt deserviți de 123 de cadre medicale și personal auxiliar. Nu sunt angajați medici, psihologi sau alți specialiști care să ajute la recuperarea pacienților, iar inspectorii au descoperit că 12 asistați nu au niciun grad de handicap, deși beneficiarii trebuie să fie persoane adulte cu dizabilități confirmate de certificate aflate în termen de valabilitate.

Corpul de control a scos la iveală și faptul că 42 de asistați ai centrului provin din alte județe, iar autoritățile locale din județele de baștină nu decontează cheltuielile aferente, așa cum prevede legea. Întrebați de inspectorii Corpului de control al A.N.D.P.D.C.A. ce demersuri au făcut pentru recuperarea banilor, reprezentanții D.G.A.S.P.C. Bacău nu au oferit niciun document care să confirme că ar fi existat o preocupare în acest sens. Nu au fost singurele documente pe care cei de la D.G.A.S.P.C. Bacău au refuzat să le pună la dispoziția reprezentanților autorității naționale, care au constatat că, în realitate, la C.R.R.N. Răcăciuni, cu complicitatea D.G.A.S.P.C. Bacău, nu sunt respectate prevederile legale referitoare la stabilirea, înlocuirea sau revocarea măsurii de protecție a adultului cu handicap.

Și contractul încheiat de D.G.A.S.P.C. Bacău pentru acordarea de servicii psihologice a stârnit suspiciuni inspectorilor, care au constatat că fișele pacienților nu sunt semnate de psihologi, nu cuprind informații referitoare la evoluția beneficiarilor, consemnările sunt adesea formale și nu există evidențe din care să reiasă dacă psihologii s-au prezentat sau nu la terapie și cât timp au petrecut în centru. Conducerea Centrului de Recuperare Răcăciuni și, ulterior, conducerea D.G.A.S.P.C. Bacău au refuzat să pună la dispoziția echipei de control registrul privind imobilizarea sau izolarea pacienților internați, pe motiv că acesta a fost deteriorat sau că a dispărut și va fi căutat, dar cercetările efectuate au dus către constatarea că în centru sunt încă folosite metode extreme, cum ar fi cămașa de forță și izolarea într-o încăpere, în condiții asemănătoare unei închisori.

Este incredibil ceea ce se întâmplă, în 2020, la Răcăciuni, la câțiva kilometri de noi, cum sunt tratați niște oameni care și așa au fost nedreptățiți de soartă. Mădălina Turza, președinta A.N.D.P.D.C.A., a prezentat toate aceste concluzii în cadrul unei conferințe de presă ținute la București, în care a mărturisit cât de șocată este că astfel de lucruri încă mai sunt posibile într-o țară care este membră a Uniunii Europene de aproape 13 ani. De ceea ce se întâmplă la Răcăciuni sunt responsabili și Daniela Țîțaru, directoarea D.G.A.S.P.C. Bacău, care și-a suspendat de curând contractul de management, dar care trebuie să deconteze pentru această situație. La fel de vinovat este și președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, și el fost director al D.G.A.S.P.C., până acum patru ani. Starea aceasta nu poate rămâne așa, consilierii județeni trebuie să intervină, trebuie să vedem ce fonduri au fost alocate, dacă au fost alocate, ce s-a întâmplat cu banii și ce putem face pentru a schimba fundamental lucrurile pentru persoanele cu dizabilități internate acolo, a declarat Tudorița Lungu, deputat PNL de Bacău, care s-a sesizat încă de acum câteva săptămâni privind situația de la Răcăciuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *