Consilierul liberal Raluca Năstase, solicită primarului Necula reluarea procedurii pentru ”Casa Poltzer”

Decizia municipalității, prin intermediul primarului Cosmin Necula, de a nu cumpăra ”Casa Poltzer”, important obiectiv de patrimoniu din Bacău, este contestată de consilierul local PNL Raluca Năstase. Ea îi solicită primarului să reia procedura, câtă vreme consilierii locali nu au fost întrebați dacă Municipiul Bacău își va exprima sau nu dreptul de preempțiune și câtă vreme decizia de a nu cumpăra casa a fost luată în baza unor documente care nu mai sunt valabile.

”Casa Poltzer”, situată lângă Colegiul Național ”Ferdinand I”, reprezintă unul dintre monumentele istorice cele mai importante ale orașului și a fost scoasă la vânzare de proprietari, contra sumei de 200.000 de euro. Fiind un obiect ce aparține Patrimoniului național, vânzătorii au urmat toți pașii prevăzuți de Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, au obținut, încă din iunie 2019, avizul Direcției județene pentru Cultură și au cerut Primăriei Bacău să se pronunțe dacă dorește sau nu să cumpere clădirea, cu prioritate față de alți potențiali cumpărători, adică să-și exercite dreptul de preempțiune.

Din iunie 2019 și până în februarie 2020, primarul Cosmin Necula nu a supus dezbaterii consiliului local dacă municipalitatea să își exercite sau nu dreptul de preempțiune. Ne-am trezit acum, în februarie, că ne-a pus în față o Hotărâre de Consiliu Local prin care se decide neexercitarea dreptului de preempțiune. Hotărârea de consiliu a fost întocmită pe avizul Direcției de Cultură, care a expirat la 31 decembrie 2019, deci este o decizie nulă. Într-un oraș în care și așa numărul obiectivelor de patrimoniu este extrem de mic, nu știu dacă ne permitem să pierdem și Casa Poltzer, unde se poate amenaja un muzeu, un spațiu de galerie sau se pot organiza evenimente culturale. Nu avem nimic cu potențialii cumpărători, dar noi, liberali, considerăm că acest imobil ar trebui să intre în proprietatea orașului și de aceea solicităm reluarea procedurii, obținerea unui nou aviz de la Direcția de cultură, respectiv o nouă hotărâre a Consiliului Județean Bacău și, dacă aceste documente își vor păstra fondul privind neexercitarea dreptului de preemțiune, să fie consultați consilierii locali și să fie reluat votul în Consiliul Local Bacău, a explicat Raluca Năstase.

De altfel, în numele colegilor liberali, Raluca Năstase a depus o interpelare pentru primarul Cosmin Necula și așteaptă poziționarea acestuia, la viitoarea ședință a Consiliului Local Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *