În această dimineață, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, i-a convocat atât pe reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cât și pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la Legea porcului.
Aceasta este în dezbatere publică pe site-ul Autorității și, conform Legii 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine în România, așa numita „Legea porcului”, oamenii vor putea să-și crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrășare și sacrificare pentru consumul familial, însă nu vor putea să-i comercializeze.
De asemenea, această măsură a fost luată pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României.
Astfel că Florin Barbu a cerut reprezentanților ANSVSA să modifice articolul din norme care prevede acest aspect, astfel că cei care vor să comercializeze carne de porc vor avea nevoie, ca o măsură de precauție, de un aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul sacrificat nu este bolnav.
Conform acestei legi, în exploatația noncomercială de porcine, înregistrată în SNIIA, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și produsele provenite din aceștia.
De aceea, gospodăriile țărănești trebuie să îndeplinească o serie de condiții și cerințe de biosecuritate, cum ar fi:
- porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza Națională de Date
- exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar, porcinele să fie înregistrate în Registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploatația
- comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la acestea este interzisă.
În privința cerințelor de biosecuritate, acestea trebuie să se respecte de cei care cresc porci în gospodării și să evite orice contact al porcinelor avute cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice.
De asemenea, trebuie să se respecte curățenia și dezinfecția, de aceea, contează cum sunt construite adăposturile de porcine.
Trebuie să aveți grijă la spălarea și dezinfectarea mâinilor, a încălțămintei cu care se intră la animale și limitat pe cât posibil accesul vizitatorilor.
Normele mai prevăd că transportul porcinelor vii să fie permise tot cu mijloace de transport înregistratre (autorizate sanitar-veterinar sub protecția unui proces verbal).
Sursa AGERPRESS
Redactori RadioEasy: Miruna Goci/Andrei Goci