IAȘI: Conferința „Teatrul în Educație – mijloace creative de predare”, la final.

Peste 300 de profesori din învățământul preuniversitar din Iași și din județele limitrofe au participat la evenimentul organizat la Iași de către Asociația ,,Teatrul Vienez de Copii” București, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, în zilele de 22 -23 noiembrie 2019, Conferința „Teatrul în Educație – mijloace creative de predare” și atelierele cu patru module pentru cadrele didactice – Voce, Mișcare, Regie, Improvizație.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Teatrul în Educație”, finanțat prin FSE – POCA 2014-2020, SMIS 111475, cu sprijinul Ministerul Educaţiei Naționale și sub Patronajul E.S. Ambasador al Republicii Austria la Bucureşti, Doamna Isabel Rauscher. Conferința a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iași și a pus în discuție beneficiile introducerii elementelor de teatru în procesul educațional, dar și al teatrului ca materie opţională în şcoli.
Invitată la conferință, doamna Inspector Școlar General, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, le-a vorbit profesorilor despre despre importanța educaţiei artistice în dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor şi tinerilor, beneficiile unei abordări creative în învățarea școlară și extrașcolară, menționând că la Iași educația prin teatru ocupă un rol important, fapt confirmat prin existența unui numărul mare de trupe de teatru școlar și al concursurilor județene și naționale de tradiție: ,,Teatrul sub castani” – Colegiul Național ,,M. Eminescu” Iași, ,,O mască râde, alta plânge” – Liceul Teoretic ,,D. Cantemir” Iași, ,,Prichindeii veseli” -Liceul Special ,,V. Pavelcu” Iași, ,,Prin teatru, spre edcație” – I.S.J. Iași. Reprezentanți ai autorităților naționale și locale, specialişti şi profesionişti cu experienţă în domeniul educaţiei, educaţiei teatrale și pedagogiei, psihologiei şi neurologiei le-au prezentat participanților relevanța metodeloractivităților nonformale în procesul de predare prin jocuri și tehnici teatrale, dar și rezultatele preliminare ale utilizării metodelor de predare promovate de inițiativa educativă a ,,Teatrului Vienez de Copii” prin președintele său, dna. Sylvia Rotter. Oana Moșoiu, expert în educație, lector universitar, dr. în Științele Educației, Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a abordat modul în care profesorii ar trebui să construiască învățarea, referindu-se la experiențe concrete de învățare, iar Cătălina Chendea – inspector, în Ministerul Educației Naționale a făcut o pledoarie pentru jos la copii și adulți.
Aceste manifestări reprezintă continuarea unor serii de evenimente care se organizează începând cu 2014 în cele mai importante orașe din România: București, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Oradea, Bacău, Constanța, Baia Mare. Proiectul își propune atragerea profesorilor spre un tip de predare interactiv, prin utilizarea elementelor teatrale.

Sursa: Inspectoratul Școlar Județean Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Show Buzz

View All