Întâlnire bilaterală între reprezentanții Serviciilor Publice de Ocupare din România și Ungaria

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în calitatea sa de Birou Național de Coordonare EURES, a organizat, ieri, întâlnirea bilaterală EURES România-Ungaria. La evenimentul găzduit de primăria municipuiului Satu Mare au participat reprezentanții Serviciilor Publice de Ocupare din cele două țări vecine, principalul obiectiv al acestei reuniuni fiind intensificarea colaborării dintre cele două servicii publice de ocupare în domeniul mobilității forței de muncă prin rețeaua și serviciile EURES.

“Nu trebuie să uităm că mobilitatea este unul dintre pilonii Uniunii Europene. În acest spirit, EURES este platforma care îi ajută pe cei care doresc să se stabilească în străinătate, prin găsirea unui loc de muncă în Europa. Din păcate, atât România cât și Ungaria sunt țări recunoscute pentru exportul de forță de muncă. Atât noi, cât și vecinii noștri, avem nevoie de politici publice care să faciliteze întoarcerea acasă a propriilor cetățeni. De altfel, Guvernul PNL și-a asumat să facă din acest deziderat un obiectiv național. Ceea ce am ținut să transmit astăzi este că România trebuie să-și păstreze cetățenii în interiorul țării prin construirea de instituții care să lucreze în interesul românilor și prin asigurarea unor condiții de viață care să se apropie de cele găsite în occident”, a declarat Emanuel Victor Picu, președintele ANOFM, prezent la acestă întâlnire.

La reuniunea bilaterală româno-ungară EURES au mai participat Camelia Mihalcea – coordonator EURES România, Farkas Laszlo – coordonatorul național EURES Ungaria, reprezentanți ai autorităților locale și directorii executivi ai agențiilor pentru ocuparea forței de muncă din țară.

EURES este o reţea de cooperare concepută pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în ţările UE 28, precum şi în Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia având un rol important în furnizarea de informaţii specifice şi în facilitarea plasării forţei de muncă în beneficiul angajatorilor şi angajaţilor din zonele de frontieră, în regiunile europene transfrontaliere.

Reţeaua este formată din Biroul European de Coordonare (BEC), birourile naţionale de coordonare (BNC), partenerii EURES şi partenerii asociaţi EURES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *