Întrevederea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu Președintele Statului Israel, Reuven Rivlin

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut marți, 21 ianuarie a.c., o întrevedere bilaterală cu Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin, în marja participării la Forumul liderilor internaționali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului, care se desfășoară la Ierusalim în perioada 22-23 ianuarie 2020.

Întâlnirea are loc în contextul în care cele două state împlinesc, în 2020, 72 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, bazate pe dialog politic și bună colaborare, la care contribuie și rolul deosebit al comunității israelienilor originari din România care trăiesc în Israel.

Subiectele abordate în cadrul întrevederii au vizat relația bilaterală dintre România și Israel, demersurile țării noastre în direcția combaterii antisemitismului, xenofobiei și intoleranței, precum și teme de interes comun de pe agenda regională și internațională.

Președintele Klaus Iohannis a mulțumit omologului israelian pentru invitația de a participa la lucrările Forumului, reafirmând angajamentul ferm al României și al său personal pentru combaterea antisemitismului, rasismului și xenofobiei.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a afirmat că va acorda în continuare o atenție deosebită parteneriatului dintre România și Statul Israel și, în acest context, a adresat invitația ca Președintele Statului Israel să efectueze o vizită în România, în acest an, invitație acceptată cu deosebită plăcere de Președintele Rivlin.

În cadrul dialogului, cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din regiunea Orientului Mijlociu, subliniind necesitatea detensionării situației de securitate din zonă. În acest context, a fost abordat stadiul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, Președintele Klaus Iohannis exprimând speranța unor evoluții pozitive și sprijinul țării noastre, pe baza pozițiilor de politică externă cunoscute și consecvente, pentru avansarea acestui proces. În acest cadru, Președintele României și Președintele Statului Israel au evidențiat importanța construirii încrederii între cele două părți direct implicate, ca bază a unei soluții politice a Procesului de Pace.

Au fost, de asemenea, discutate și alte teme de actualitate de pe agenda regională și internațională, inclusiv evoluțiile din dosarul iranian, Președintele Klaus Iohannis accentuând importanța unei soluții diplomatice și exprimând deplină înțelegere pentru preocuparea Statului Israel de a-și vedea asigurată securitatea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *