Mircea Cărtărescu la Iași: „Sunt numeroși ticăloși în istoria literaturii care au scris bine!”

Duminică, 22 octombrie a.c, a avut loc ultima seară FILIT în Sala Mare a Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași.

Tot atunci a avut loc și decernarea Premiului Institutului Cultural Român pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română în anul 2022 și decernarea Premiului Liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2022.

După aceste premieri, a urmat întâlnirea cu Mircea Cărtărescu.

Cartea care a fost premiată pentru cea mai bună traducere se numește ”Solenoid” a lui Cărtărescu, premiul ajungând peste ocean, la profesorul american Sean Cotter care a tradus cartea în limba engleză.

Cei care au evaluat această traducere a cărții sunt Laura Sitaru, una dintre cele mai bune traducătoare de limba arabă și decan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București, Simona Kessler, cel mai cunoscut agent literar autohton și Codrin Liviu Cuțitaru, profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Din păcate, Sean Cotter nu a putut fi prezent la FILIT pe motiv că a avut probleme în familie.

Totodată, Sean Cotter a recunoscut public că „nu a reușit să ajungă în vârful muntelui, pentru că o traducere nu este la fel ca și originalul”.

Premiul liceenilor a fost acordat pentru cartea ”Sunt oare un călău?” al autoarei Lilia Calancea.

Aceasta a mulțumit și susținut că „Sunt femeia care știe să scrie, să citească și am făcut niște cercetări legate de identitate”. De asemenea, Calancea conchide cu mesajul ”să rămânem oameni, mai ales în timpurile acestea grele și de mare cumpănă.”

Mircea Cărtărescu a răspuns la întrebarea: ”Ești dispus să îți dezvălui inima în fața unor necunoscuți?” cu faptul că, la 60 de ani, a început să îi placă oamenii, a vorbit de turneele sale, despre cum natura umană separă talentul de caracter, precizând că: ”Dacă ești un om mai tăcut, mai discret și mai rezervat este mai greu […] Niciodată nu vei potoli lumea, întotdeauna vor avea ceva de comentat.”

Sursa ziaruldeiasi.ro

Redactoroi RadioEasy: Miruna Goci/Andrei Goci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *