Nefuncțional

Am intrat în cel de-al treilea an de mandat al celor două personaje principale din administrația băcăuană și anume: primarul Stanciu-Viziteu și președintele CJ Valentin Ivancea. Au fost luni întregi de ciorovăială și certuri, acuzații și frâne, brambureală politică aproape de nedescris. Există deosebiri între cele două stiluri de conducere. Începem cu primarul Stanciu-Viziteu.

Am intrat în cel de-al treilea an de mandat al celor două personaje principale din administrația băcăuană și anume: primarul Stanciu-Viziteu și președintele CJ Valentin Ivancea. Au fost luni întregi de ciorovăială și certuri, acuzații și frâne, brambureală politică aproape de nedescris. Există deosebiri între cele două stiluri de conducere. Începem cu primarul Stanciu-Viziteu.

N-a reușit, din păcate pentru Bacău, nimic notabil – în afară, poate, de campania de dărâmare a garajelor și reamenajarea spațiilor dintre blocuri. Mult prea puțin, ținând cont de promisiunile din campania electorală și de valul de simpatie prin care a ajuns să fie primar deși, la începutul cursei pentru primărie, nu-i dădeau prea mulți șanse de izbândă. Însă i s-au aliniat astrele, a făcut o campanie mult mai bună decât contracandidații săi și a reușit. Cam atât! A urmat bătaia pasului pe loc din mai multe motive. În primul rând, lasă impresia că este depășit de funcție. Că ar vrea, dar nu poate. În al doilea rând, Stanciu-Viziteu are parte de un consiliu local potrivnic.

În rol de Mutulică

Încă de la început, consilierii s-au pus contra cam la orice. Să nu ne păcălim… Nu-s niște valori, dar așa au reușit să voteze băcăuanii: un consiliu pestriț, populat cu personaje care se visează primari. Inabil, primarul nu a știut să negocieze și nici n-a fost în stare să-și facă aliați pentru a forța cumva mâna consilierilor. Mai mult, deși este bombardat aproape zilnic de către oamenii lui Benea, de la PSD, Stanciu-Viziteu preferă să tacă.

Nu iese la atac, nu se bate, deși ar avea toate motivele. Metoda asta de lucru este absolut păguboasă pentru Bacău, care continuă să fie pe o pantă descendentă în concurență cu celelalte orașe importante din Moldova. Nu mai vorbim despre alte zone ale României pentru că dăm cu basca de pământ, la propriu. Se prea poate ca, până la sfârșitul mandatului, să taie vreo panglică la vreun obiectiv de investiții. Însă… stadionul este tot o ruină, insula nici acum nu-i gata, despre trenul urban nu mai auzim nimic, nu am văzut nici un eveniment cultural care să pună Bacăul pe hartă – așa cum promitea în programul electoral.

Totul este doar pe hârtie. Se tot comandă studii, se mai cârpește un bec, se prinde cu sârmă un stâlp. Pare mai degrabă o administrație de avarie, ca un interimat prea lung. Îmi este din ce în ce mai clar faptul că Stanciu-Viziteu nu este făcut pentru funcția asta, nu a fost pregătit să o preia și nici nu are cu cine. Serios, când te aliezi chiar cu fostul inamic politic principal, și aici mă refer la Cosmin Necula, este trist și emblematic pentru neputința administrativă.

Omul de paie

De partea cealaltă, Valentin Ivancea pozeză în omul care s-ar pricepe. Are avantajul unei prese, atât cât mai există ea, favorabilă. Prin favorabilă înțeleg că este ademenită cu diverse contracte de publicitate, mai mult sau mai puțin la vedere. Doar că Ivancea este un om de paie. De asta l-a ales Dragoș Benea. Dacă nu ar fi fost așa, președintele CJ ar fi reacționat cu totul altfel la dezastrul de la aeroport – spre exemplu. Consiliul s-a populat cu tot felul de apropiați ai oamenilor lui Benea. S-a continuat astfel politica începută de actualul europarlamentar. Soldat disciplinat, Ivancea ne-a arătat că știe și să iasă la atac. Dar nu spre a rezolva problemele județului, primul din Moldova la numărul de asistați social, ci în a-și faulta inamicul din primărie. Mizează, evident, pe muțenia și inacțiunea acestuia, astfel părând în ochii oamenilor că s-ar pricepe. În plus, are parte de-un consiliu județean docil, fără personalitate, inodor și incolor.

Concluzie:

Practic, avem parte de-o disfuncționalitate totală. Se merge pe principiul ”cine urlă mai tare primește mai multe voturi la următoarele alegeri”. În cel de-al treilea an al mandatelor celor două personaje, concluzia care se poate trage este că s-au pierdut ani… Din nou! Pentru Bacău este aproape catastrofal în concurență, repet, cu celelalte orașe și județe ale Moldovei.

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *