Nenea Iancu, dragul de el

Dacă s-ar mai fi aflat fizic printre noi, Caragiale ar fi fost cel mai prolific scriitor și dramaturg român. Chiar dacă s-a retras un pic, personajele sale sunt-  mai mult ca oricând – prezente. Doar că nu mai sunt așa simpatice, s-au transformat.

Dacă s-ar mai fi aflat fizic printre noi, Caragiale ar fi fost cel mai prolific scriitor și dramaturg român. Chiar dacă s-a retras un pic, personajele sale sunt-  mai mult ca oricând – prezente. Doar că nu mai sunt așa simpatice, s-au transformat. Îi avem pe Brânzovenescu, Farfuridi, Cațavencu, Zoe, Tipătescu, Trahanache în toți cei care conduc destinele urbei și ale județului. La nivel central, ele s-au multiplicat, de la Cotroceni până la ultima agenție de stat. Cele mai caragialești personaje politice sunt liberalii și, pe alocuri, cei din AUR. Pesediștii par mai degrabă desprinși din scriitura proletcultistă, n-au depășit stadiul de nomenclaturiști.

Și cu… și cu sufletu’-n rai

Povestim astăzi despre liberalii din Bacău. Ei s-ar potrivi de minune într-un remake după oricare dintre piesele lui Caragiale. Cea mai năstrușnică realizare din ultima vreme este faptul că au votat bugetul municipiului Bacău, la braț cu cei de la PSD, deși – teoretic – se află în alianță cu primarul și cu partidul pe care-l conduce acesta. Parcă desprins dintr-un discurs al lui Cațavencu a fost comunicatul de presă semnat de viceprimarul Miroșeanu, președinte al organizației municipale a PNL și, cel mai probabil, viitorul candidat pentru primărie.

Ne-a informat, plin de mândrie locală, cum că liberalii au votat bugetul cu amendamentele PSD-ului, deși amendamentele propuse de PNL fuseseră respinse. Asta este ca-n zicerea aia care a făcut istorie în perioada comunistă: „am o idee dar nu sunt de acord cu ea!”. Și-ar mai fi o expresie care se potrivește la fix cu politica liberalilor: “și cu sula-n dos și cu sufletu’-n rai”. Liberalii sunt, în Bacău, și la putere și-n opoziție.

Au viceprimar, după ce au semnat un acord cu useriștii lui Stanciu-Viziteu și-au pus membrii de partid prin administrație, dar votează împotriva propunerilor primarului de mână cu oamenii lui Benea din consiliul local. Despre centru nu mai are sens să vorbim, știți cu toții. După ce au cotcodăcit împotriva PSD-ului, s-au aliat cu ciolacii și, cel mai probabil, vor merge împreună și după alegerile din 2024. Curat murdar… însă, vorba aia, dacă o cer enteresele țărișoarei! Prin urmare, avem un liberalism sublim ,dar lipsește cu desăvârșire.

Hai la Berlin?!

Toate astea ne fac, pe unii care încă mai gândim, să dăm cu basca de pământ după ce luăm la rând sfinții din calendar. Până la urmă și nenea Iancu, oricât de mucalit și de genial a fost în a descifra hachițele poporului, s-a lăsat păgubaș și a emigrat. A ales Berlinul tocmai pentru că simțea nevoia de ordine și seriozitate. Și, chiar dacă a murit într-un autoexil, n-a regretat niciodată alegerea făcută. Caraghioslâcuri vom mai avea în consiliul local. Cotcodăceli patriotarde, la fel. Nu se întrevede nicio speranță de seriozitate și ordine. Mergem cu toții la Berlin în căutarea duhului lui Caragiale sau le dăm ciolacilor, ciucilor, miroșenilor, fecheților și beneilor cu ștampila-n creștet?

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *